18-årsgrense for å ta sol

Fra 1.juli er det 18-års aldersgrense for bruk av solarium i Norge.

Fra 1.juli er det 18-års aldersgrense for bruk av solarium i Norge. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Fra og med søndag må du være minst 18 år for å ta solarium i Norge. – Håpløst forbud, sier eier av flere solarium i Moss, Stefan van der Klis.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Søndag 1.juli trer forbudet i kraft. Ingen personer under 18 år får benytte solarium i Norge.

- For å være helt ærlig ser jeg ikke noen grunn til å innføre dette forbudet. Jeg synes heller ikke noe om at myndighetene skal blande seg inn i virksomheten vår på denne måten, sier Stefan van der Klis til moss-avis.no.Han mener at unge mennesker selv må få bestemme om de ønsker å ta sol i solarium.
- Det finnes forskere som sier at det er sunt å ta sol – også før man fyller 18 år. Selvsagt skal det være en fornuftig og regulert bruk, men man må få bestemme selv om man ønsker å benytte seg av solarium eller ikke, sier han.
- Myndigheten tar bort friheten til yngre mennesker ved å innføre slike forbud, sier han oppgitt.

Tror mange vil slite fra 2014

I følge reglene fra regjeringen skal det fra 1.juli opplyses ved samtlige solarium i landet, at det er 18-årsgrense for å benytte seg av tilbudet.

Og selv om Stefan van der Klis er uenig i loven, understreker han at hans MegaSun-studioer vil forholde seg til reglene.
- Vi skal få opp informasjonsplakater. Selv om vi ikke er enige med myndighetene, skal vi følge pålegget og følge loven. Heldigvis er den største gruppen av våre kunder eldre enn 18, og de vet hva de gjør, men dette er noe tull fra myndighetenes side.

Den virkelige utfordringen, slik van der Klis ser det, er kravet om betjente solarium fra 1.januar 2014.
- Det blir umulig å holde åpent like lenge da. Det koster alt for mye penger, og man må få på plass toaletter og ekstra rom og slikt, dersom man skal ha ansatte på plass hele tiden. Det har ikke alle solstudioer plass og mulighet til, og det blir nok veldig vanskelig for mange å holde en forretning gående når det skjer.

van der Klis frykter at de yngre brukerne nå vil gå til anskaffelse av dårlige solsenger til privat bruk, eventuelt benytte useriøse steder.
- Det kan bli resultatet av forbudet, sier han til moss-avis.no.

Glad for forbud

- I Kreftforeningen er vi positive til at ordningen innføres. Frem til i dag har det vært slik at solstudioer skal ha tydelig informasjon om at de under 18 år frarådes å bruke solarium. Tallene viser at denne ordningen ikke fungerer, for av de mellom 16 og 24 år som bruker solarium, oppgir nesten 80 prosent at de begynte før de var 18 år, sier generalsekretær Anne Lise Ryel til f-b.no.

- Når vi samtidig vet at UV-stråling øker risikoen for føflekkreft, og at risikoen er høyere jo yngre du er, er det all grunn til å gjøre noe, mener Ryel.
 

Hva synes du om 18-årsgrensen på solarium?

Artikkeltags