Gå til sidens hovedinnhold

22 asylbarn forsvunnet fra Østfold-mottak

Artikkelen er over 11 år gammel

Siden januar i fjor har 13 asylbarn forsvunnet fra mottak i Østfold, uten å bli funnet igjen.

Bare i løpet av de 10 siste årene har så mange som 388 asylbarn forsvunnet fra norske mottak, viser tall som Dagsavisen presenterte forrige uke.
Moss Avis har gått nærmere inn på tallene og innhentet en lokal oversikt fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Den viser at 22 av de 388 barna som er forsvunnet, har forsvunnet fra mottak i Østfold.

Solvang og Mysebu

– I fjor var det åtte som forsvant fra mottak i Østfold, og som ikke har blitt registrert tilbake eller i andre deler av systemet. Det var syv fra Mysebu i Mysen og én fra Solvang i Råde, sier kommunikasjonsrådgiver Karianne Kvarving i UDI til Moss Avis.
– Så langt i år er tallene fire fra Mysebu og én fra Solvang, fortsetter hun.

Kvarving understreker at ingen asylbarn er registrert som forsvunnet fra Solvang etter at det ble endret fra transitt til ordinært mottak.
– Det er også viktig å være klar over at alderen de er registrert med hos oss er den alderen de selv oppgir. Vår erfaring er at mange av de som forsvinner trolig ikke er mindreårige, men voksne, sier hun.

Rutiner

UDI har sammen med politiet og barnevernet hatt stort fokus på problemstillingen med asylbarn som forsvinner. Derfor er det også utarbeidet detaljerte rutiner for hvordan sakene skal følges opp av hver enkelt aktør, får Moss Avis opplyst.
– Vi gjennomfører blant annet telling både på dag- og nattvakt, og har rutiner på at dersom vedkommende som er savnet ikke dukker opp i løpet av tre timer, så forsøker vi å ringe personen på mobil, før vi rapporterer til verge, politi og barnevern, sier mottaksleder ved Solvang, Harald Rostrup Ellingsen. Samme rutinemønster finnes på Mysebu transittmottak.
– Vi har fire opptellinger i løpet av en dag, bare for å sjekke at alle er til stede, sier mottaksleder ved Mysebu, Anki Langhus.
 

Kriminelt

Ingen av lederne ønsker å spekulere i hvor og hvorfor asylbarna forsvinner, men tror hovedårsaken er mangel på oppholdstillatelse.
– De fleste som stikker av fra mottak er vel de som ikke har fått opphold og som skal sendes tilbake. Heldigvis har ikke dette med forsvinninger vært noe problem hos oss, sier Rostrup Ellingsen. Han tror de fleste forsvinner inn til hovedstaden, og det både han og Anki Langhus omtaler som "dårlige miljøer".

– Selv om vi har god grunn til å anta at de aller fleste forlater mottaket av eget ønske, kan vi aldri utelukke at det også finnes noen saker der mindreårige utsettes for noe kriminelt. Derfor må alle slike saker tas på stort alvor, avslutter kommunikasjonsrådgiver Karianne Kvarving i UDI.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.