– Nå må vi ha en vår med mye sol og varme, annonserer bonde Einar Kristen Aas.

Denne uken setter han isbergsalaten i jorda på Skallerød gård på Jeløy. Bonden som også driver jorda ved Fuglevik og Kubberød, er blant de første i distriktet som har startet med våronna. I stedet for å trappe ned aktiviteten fram mot påskeferien slik de fleste gjør, setter de fleste bøndene nå opp arbeidstempoet.

Del på Facebook

Hos Aas og co. skal 25.000 salatspirer i jorden de aller nærmeste dagene. I løpet av sesongen skal det plantes 20 runder med salat. 350.000 frø vil forhåpentlig gi rundt 130.000 salathoder.

– Med en varm vår kan disse være klare til 5. mai. Hvis ikke kan det fort drøye fram til 10. juni, forklarer salatbonden.

Nedbrytbar duk

Salatspirene på Skallerød ble sådd allerede for en måned siden.
– Det var 30. mars som var målsettingen vår og vi sådde ut ifra det, forteller Aas.

Men fordi varmen lot vente på seg ble salatplantene nødt til å vente litt ekstra lenge i drivhuset. Først nå, etter at sola endelig har festet taket de siste par dagene var det i går klart for utplanting.

I går ble plastduken som er laget av maisfiber strukket ut ved hjelp av en splitter ny maskin. Selv om duken av nedbrytbart materiale er ekstra vanskelig å legge ut, sparer den Aas og medarbeiderne hans for mye jobb i den andre enden.

– Denne plasten forsvinner med påvirkning fra vær og vind, forklarer Skallerød-bonden.
Totalt 20 kilometer med plastduk skal rulles ut denne sesongen. Etter at alle plantene er satt i jorda skal de i tillegg dekkes til av en beskyttende fiberduk.

Våronn til august

Våronna på Skallerød er ikke unnagjort på noen dager. Hver uke skal det settes ut et nytt, stort parti salat. I drivhuset står også tusenvis av små brokkoliskudd og venter på tur. Sesongen består av ti sårunder. Dermed sklir våronna fort over i sommer.

– Her blir det våronn i tyve uker fremover med nye planter ut hver mandag. Faktisk er våronna noe vi er ferdige med første august, sier Aas.

Gambling.

Det er ikke spesielt tidlig våronn i år. Men det er typisk at med sen påske er det sen våronn, forteller Egil Holmsen som er landbrukssjef i Moss, Rygge og Råde.
Den kalde vinteren har ikke helt sluppet grepet i bakken og ifølge Holmsen er det kun på mindre områder at våronna nå er i gang.

– Det er tidligpoteter, gulrøtter og salat som er først ut. De store områdene er ikke helt klare ennå, til det er jorda for fuktig, forklarer han.

I tillegg til Skallerød driver Aas også jorda på Fuglevik og Kubberød. Ved siden av salat og broccoli driver Aas med løk og poteter. Avlingene er sårbare for både vær, insekter og sopp og våronna er alltid forbundet med en viss følelse av usikkerhet i forhold til kommende sesong.

– Dette er gambling på høyt plan. Ikke alle ville putte to millioner kroner i bakken og håpe på det beste, humrer Skallerød-bonden.