26-åring med doktorgrad om hjernen

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

- Hjernen er det kuleste organet, sier Kaja Nordengen. I dag har 26-åringen fra Svinndal forsvart en doktorgrad i nevrovitenskap (se video og faktaboksen).

DEL

– Å ta en doktorgrad i en alder av 26 er svært ungt. Om det er rekordungt vet vi ikke før vi åpner kontoret igjen over påske, sier pressevakten i Lægeforeningen til Moss Avis.

For Kaja har utdanningsløpet og arbeidet med doktorgradsavhandlingen gått på skinner. Etter at hun gikk ut av Kirkeparken videregående skole i 2006, begynte hun på medisinstudiet ved Universitet i Oslo (UiO) samme høst. Parallelt med 1. semester i medisinstudiet fulgte hun nevroundervisningen for psykologistudenter.

Enstemmig komité

– Hjernen kommer man ikke inn på før halvveis i medisinstudiet, og det var hjernen jeg ville forske på, smiler Kaja når Moss Avis treffer henne på Rikshospitalet i Oslo langfredag.

Helt siden vårsemesteret i 2007 har hun vært med i en forskergruppe innen SN lab, synaptic neurochemistry laboratory. Det er resultater og funn fra forskningen herfra hun har skrevet doktorgradsavhandling om. Avhandlingen ble levert i januar og en enstemmig bedømmelseskomité mente at den var god nok for å kvalifisere til doktorgrad.

Nysgjerrig som barn

Interessen for hjernen begynte tidlig.

– Jeg var 9-10 år da jeg begynte å lure på hvor tankene startet. Jeg var nysgjerrig av meg og leste Illustrert Vitenskap. Den var perfekt å bla i, der var mye veldig enkelt forklart.

– Enkelt for en 10-åring...?!

- He-he, om jeg lurte på noe, fikk jeg det forklart av foreldrene mine. Uansett: Jo mer man lærer, jo flere spørsmål stiller man. Det har en selvforsterkende effekt. Og jeg visste tidlig at jeg ville jobbe med hjerneforskning, forklarer Kaja.

Kvinnekamp og SOS Rasisme

Moss Avis lagde en stor sak om Kaja og venninnen Rikke Gundersen da de som 10.-klassinger på Kirkebygden skole i Våler hadde skrevet særoppgaven "Kvinnens frigjøringskamp i Europa på 1900-tallet - hvilke krefter lå bak?".

I dag er en meget diskret taotvering av et kvinnesymbol bak Kajas høyre øre 26-årtingens synlige tegn på kvinnekamp. Og så har hun fått advokatektemannen Carl Christian til å ta Nordengen som etternavn.

Kaja møtte for øvrig Carl Christian allerede da hun gikk på ungdomsskolen. Der satt Kaja i elevrådet i alle de tre årene og var elevrådsleder i 10. klasse. På 17. mai holdt elevrådslederen tale. Og sammen med Rikke hentet hun inn hele Nordbybråten asylmottak og gikk sammen med dem under parolen "17. mai for alle" - til 17.-maikomiteens milde frustrasjon.

Da de begynte på videregående skole i Moss startet Kaja og Rikke Moss SOS Rasisme, som de jobbet aktivt med ved siden av skolearbeidet.

Ivrig, ung forsker

Og Kaja gjorde seg påny bemerket da hun etter 1. klasse på videregående fikk være med på sommerkurs med Unge Forskere i Bergen. Egentlig var hun for ung til å delta, men lærere på Kirkeparken spesialsøkte henne inn.

"Ofret strandlivet" skrev Moss Avis om sommerprioriteringene til Kaja.

Og det har ikke blitt stort annerledes med årene: Når Nordengen viser Moss Avis rundt på Domus Medica ved siden av Rikshospitalet, forteller 26-åringen om lange kvelder og sommerdager i laboratoriet og om juledager og andre høytidsstunder i det vesle rommet med elektronmikroskopet - som forstørrer hjernesaker og ting opptil 100.000 ganger.

Påsken i år bruker hun til å forberede seg til prøveforelesningen hun skal holde når hun skal forsvare doktorgradsavhandlingen førstkommende torsdag.

– Takk til Carl Christian for hans vedvarende støtte, tålmodighet og for at han minner meg om at livet er mer enn vitenskap, skriver Kaja med selvinnsikt i "takke-delen" av doktorgradsavhandlingen.
 

Turnus i Molde

Forskerlinja på medsinstudiet tar sju år, og for tiden gjør Kaja turnustjeneste ved kirurgisk avdelingen ved Molde sjukehus. Senere vil hun helst til nevromiljøet i Oslo og gjerne utenlands for å lære mer om både språk og fag - samtidig som hun ikke helt utelukker å jobbe ved Sykehuset Østfold.

Mye om framtiden er uvisst. Akkurat som Kaja påpeker om hjernen og vår kunnskap om den:

– Det er fortsatt så mye ubesvart og spennende når det gjelder menneskehjernen at jeg tror man kan forske på hjernen et helt liv og fortsatt synes at det er spennende!

– Vi er mer enn hjernen vår...?

– Ja, men uten hjernen hadde vi ikke vært noe. Hjernen styrer alt i kroppen vår. Det er et veldig detektivarbeid å finne ut mer om hjernen. Det er kjempegøy å dra på jobb og oppleve at hver eneste oppgave er en gåte!

Målet for yrkeslivet

– Hva håper du at din gåteløsing gjennom et langt yrkesliv skal bidra til?

– Jeg håper at vi ikke bare blir flinkere til å diagnostisere mennesker, men at jeg også kan bidra til at behandlingen av det folk lider av har blitt bedre. Onde tunger skal ha det til at nevrologi bare gir mer komplisert diagnostikk. Det var riktig for mange år siden, men vi kommer stadig videre. Forskning vil hjelpe leger til å  både se behovet og dekke behovet, sier Nordengen.

Torsdag ettermiddag har hun disputert foran venner, familie og kollegaer Domus Medica på Universitet i Oslo og blir dermed en av Norges yngste med doktorgrad.

Artikkeltags