Advarer Moss mot parlamentarisme

 Tidligere byrådsleder i Oslo og nåværende stortingsmann Michael Tetzschner er skeptisk til en byrådsmodell i norske kommuner. Mosseordfører Tage Pettersen vil avvente den lokale utredningen, mens Aps Tomas Colin Archer  tviler på om det er nok politiske saker å jobbe med i løpet av et år for et byråd i Moss.

Tidligere byrådsleder i Oslo og nåværende stortingsmann Michael Tetzschner er skeptisk til en byrådsmodell i norske kommuner. Mosseordfører Tage Pettersen vil avvente den lokale utredningen, mens Aps Tomas Colin Archer tviler på om det er nok politiske saker å jobbe med i løpet av et år for et byråd i Moss. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Byrådsmodellen fordyrer og er ikke verdt å innføre i en tid med stadig mindre kommunalt selvstyre.

DEL

Det mener Michael Tetzschner (H), som var byrådsleder i Oslo fra 1989 til 1991.

I et intervju med Bergens Tidende gir han uttrykk for at en by som Bergen bør forkaste byrådsmodellen og vende tilbake til formannskapsmodellen. Og han fraråder innføring av parlamentarisme i andre bykommuner. Det bekrefter Tetzschner i samtale med Moss Avis.

Flere på heltid

Tetzschner er ikke prinsipiell motstander av kommunal parlamentarisme og hevder at den kan forsvares i de aller største byene. Men han mener at ordningen med byråd fører til sterk økning i antall heltidspolitikere.

For å kompensere må opposisjonen gis anledning til å ha politikere på heltid. Og det er det ikke verdt i en tid da kommunene mister stadig mer makt og innflytelse til fylkeskommunale og statlige forvaltningsnivåer, framholder han.

– Det må vel gjøre inntrykk at en eks-byrådsleder i Oslo kommer med en slik advarsel mot innføre parlamentarisme, ordfører Tage Pettersen i Moss?

Konkluderer ikke

Jeg har lest intervjuet med Tetzschner. Men hvorvidt parlamentarisme er noe Moss skal satse på, er jo det den pågående utredningen skal gi svar på. Det er vel ikke å vente at jeg som ordfører skal konkludere før dette arbeidet er avsluttet, parerer Pettersen.

Det er før øvrig selskapet Agenda Kaupang som skal stå for utredningsarbeidet. Deres konklusjoner og anbefalinger skal foreligge 1. mars.

Snart møte

– Agenda Kaupang har hatt et oppstartsmøte med rådmann Bente Hedum og meg. Så vil det bli holdt et møte i begynnelsen av februar med alle gruppelederne i bystyret, også Ap, SV og Rødt. Foreløpig har jeg ikke fått noe avbud, sier Tage Pettersen.

– Det betyr at Agenda Kaupang har mindre enn én og en halv måned på seg?
– Ja, det er de komfortable med. Vi vil ha mest mulig tid på oss til politiske drøftinger før byrådsmodellen eventuelt blir innført.

Vil ikke svare

– Blir det, eller blir det ikke, innført parlamentarisme i Moss, tror du?
– Det spørsmålet vil jeg av åpenbare årsaker ikke svare på nå. For øvrig må man merke seg at det Tetzschner egentlig sier, er at norske kommuner mister mer og mer av sin råderett. Det er er stort demokratisk problem, sier Tage Pettersen.

Ikke oppgaver

Tomas Colin Archer, Aps gruppeleder, presiserer at avtalen mellom de fire flertallspartiene, sier at parlamentarisme skal – med trykk på skal – innføres i Moss.

– Hvis det nå er sånn at det ikke lenger er sikkert at en nye modell skal innføres, er det et lite skritt tilbake. I så fall er det er fornuftig skritt. Moss kommune har ikke ansvar for videregående skoler. Ikke for fylkesveiene og ikke jernbane. Det betyr at det rett og slett ikke kan være arbeidsoppgaver nok til tre heltidsansatte politikere 365 dager i året, sier Archer.

Artikkeltags