Ny statistikk fra Systembolaget sprenger tidligere rekorder. Til og med september har Systembolaget solgt hele 24,5 millioner liter alkohol i utsalgene langs de norske grenseområdene. Aldri før har Systembolaget solgt så mye til prisbevisste nordmenn.

Skylder på nordmenn

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) gir skylden for veksten på de norske avgiftene, og tror at grensehandelen bare vil økte ytterligere i årene som kommer.
 
1,2 millioner liter brennevin, 9,7 millioner liter vin, 896 000 liter sider og 12,7 millioner liter øl er solgt ved «norskepolene» så langt i år. VBF er oppgitt over at Regjeringen i statsbudsjettet for 2013, nok en gang har økt de norske alkoholavgiftene.

Norge øker, Sverige holder avgiftene nede

- Med avgiftsøkningen som ble presentert på mandag, har Norge økt alkoholavgiftene med 13 prosent siden 2009. Samtidig har de svenske avgiftene vært uendret. I det svenske budsjettet for 2013, skrinlegger også den svenske regjeringen sine planer om kommende avgiftsøkninger. Dette innebærer at avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige har økt markant i perioden, og grensehandelen er nå på sitt høyeste nivå noensinne, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Til sammen ble det solgt 25 millioner liter alkoholholdige drikkevarer på Systembolagene langs norskegrensen. Det er en økning på mer enn fem prosent. Tilsvarende var veksten i Sverige for øvrig bare var på én prosent. Sveriges 4. største Systembolag ligger i Strømstad, en by med bare ca. 6000 innbyggere.
 
- Tusenvis av nordmenn reiser til Sverige for å kjøpe vin og brennevin som de kunne kjøpt på sitt lokale vinmonopolutsalg. Utviklingen går feil vei, og er et bevis på at Regjeringens avgiftspolitikk er feilslått. Vinmonopolet svekkes økonomisk og mister sin legitimitet. Norge mister mye av kontrollen over alkoholpolitikken når en større del av omsetningen foregår utenom polet, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.