Amnesty og Ap-ordførere kjemper mot vold mot kvinner

 Siri Sand Kaastad (t.h.) og Maren Maal fra Amnesty deler ut rapporten om kvinners situasjon i Nicaragua til Apordførerne (f.v.) PaulErik Krogs vold (Moss), IngerLise Skartlien (Rygge) og Kjell Løkke (Råde).

Siri Sand Kaastad (t.h.) og Maren Maal fra Amnesty deler ut rapporten om kvinners situasjon i Nicaragua til Apordførerne (f.v.) PaulErik Krogs vold (Moss), IngerLise Skartlien (Rygge) og Kjell Løkke (Råde). Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Amnesty og Ap-ordførerne i mossedistriktet og resten av landet går sammen om å kjempe for kvinners rett til et liv uten vold.

DEL

Lokale nyheter

I går, på Den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, var Ap-ordførerne fra Østfold samlet til et møte på Refsnes Gods på Jeløy.
Amnesty benyttet anledningen til å markere dagen med å dele ut en fersk rapport om kvinners situasjon i Nicaragua til Ap-ordførerne.

- Nicaragua vedtok i 2006 et totalforbud mot abort. Det betyr at det ikke en gang er lov å ta abort når graviditeten er et resultat av overgrep, eller når graviditeten setter jentas liv og helse i fare. Unge overgrepsofre blir dermed tvunget til å gjennomføre svangerskapet, eller er henvist til å ta en ulovlig og utrygg abort, sier Siri Sand Kaastad og Maren Maal fra Amnesty om bakgrunnen for aksjonen.

- Men hvorfor er den rettet inn mot akkurat Ap-ordførere, og ikke mot ordførere uavhengig av partitilhørighet?

- Årsaken er at regjeringspartiet Sandinistene i Nicaragua er en del av den internasjonale arbeiderbevegelsen. Siden likestilling mellom kvinner og menn er bærende prinsipper for den internasjonale arbeiderbevegelsen, har Amnesty International nå iverksatt en verdensomfattende aksjon for å mobilisere arbeiderbevegelsen i arbeidet for å sikre nicaraguanske kvinner rett til liv og helse, sier Sand Kaastad.

Internasjonalen

Maal legger til at både Arbeiderpartiet i Norge og Sandinistene i Nicaragua tilhører Den sosialistiske internasjonalen, som organiserer sosialdemokratiske partier verden over:

- Ap i Norge har dermed en unik mulighet til å bidra til å påvirke regjeringen i Nicaragua.
Dette ser vi som en svært viktig kamp, som vi gjerne stiller opp på, sier ordfører PaulErik Krogsvold til Moss Avis.

Rådeordfører Kjell Løkke synes det er flott at Amnesty har tatt et slikt initiativ for å markere motstand mot vold mot kvinner:

- Dessverre ser vi ofte i krigssituasjoner at kvinner og barn blir utsatt for overgrep og vold. Det er viktig å ha fokus på dette.

Ryggeordfører Inger-Lise Skartlien synes initiativet fra Amnesty er prisverdig:
- Det er fint at aksjonen har et internasjonalt perspektiv. Vi har det godt her i Norge, og da kan det fra tid til annen være lett å glemme at det fins mennesker i andre land som lider.

Etter forslag fra mosseordfører Krogsvold ble fylkets Ap-ordførere enige om å sende et felles brev til regjeringen i Nicaragua via Ap sentralt.

Artikkeltags