Andrés hukommelse kan ta pusten fra deg

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De fleste av oss kan to av desimalene til pi: 3,14. André Mingeødegård (13) fra Svinndal kan 150 desimaler. (Trykk på hovedbildet for å se video med André i aksjon)

DEL

Det beviste han i forrige uke. Hele skolen var vitner og to lærere kontrollerte at det stemte, da André skrev opp de 150 første desimalene til pi (3,14) på tavla.

– Dette må vel være verdensrekord, sier rektor Lasse Edelsteen på Svinndal skole.

Tok en halvtime

– Det begynte med at læreren min kunne femti desimaler, og vi syntes det var morsomt når han sa dem i klassen. I høst var vi på tur med skolen, og jeg spurte læreren om han kunne lære meg de første femti desimalene. De lærte jeg meg mens vi var på tur. Da jeg kom fra skolen den dagen, lærte jeg meg femti desimaler til. Jeg øvde inn tre og tre siffer. Det tok ikke lang tid, kanskje en halvtime. Og for et par uker siden lærte jeg meg femti desimaler til, sier den skarpe trettenåringen, som går i 7. klasse.

Til høyre for artikkelen ser du André løse Rubiks-kube på bare noen sekunder... (Leser du på mobil? Se nedenfor)

Uendelig

André syns det får holde med 150 desimaler. Det er nemlig nok å ta av: Den nøyaktige verdien av pi har uendelig mange desimaler, og i 2013 antall desimaler kalkulert til 12,1 billioner. Men til hverdags brukes bare 3,14 når man skal regne ut omkrets eller areal på en sirkel.

Drømmen er å bli den første norske keeperen i NHL

Tallene fant André på nettet. Og de sitter fortsatt, det fikk Moss Avis bevis på da han ramset opp de 150 desimalene. Det var midt sagt imponerende.

Hockey

– Jeg har en ganske bra hukommelse. Når jeg skal lære engelske gloser, holder det å lese gjennom dem en gang, innrømmer André.

– Du spiller kanskje sjakk?

– Nei, ikke så veldig mye. Jeg spiller hockey, sier André, som er keeper på Sparta Sarpsborg U13 og ifølge rektor er en svært lovende hockeyspiller.

– Vi vinner nesten alt som er, og har hatt 80 seiere og bare to tap, sier André.

Proffdrøm


Og framtidsdrømmen er da heller ikke å bli matematiker:

– Drømmen er å bli den første norske keeperen i NHL (National Hockey League), sier André. I tillegg til å være god i hockey og ha sylskarp hukommelse, er han en racer på Rubiks kube. Rekorden på 2x2-kube er 14 sekunder.

– Han klarer det han bestemmer seg for, sier mamma Synnøve Mingeødegård og tilføyer at eplet har trillet langt fra stammen:

– Jeg må melde pass, ler hun.

Uvanlig

– Dette er veldig uvanlig, og vi liker alt som ikke er helt A4. André er en inspirasjon for andre. Han er et kroneksempel på at læring handler om inspirasjon, konsentrasjon, motivasjon og repetisjon. Samtidig har han allsidige interesser, sier rektor Lasse Edelsteen, som ikke ser bort fra at det kan bli et ordentlig rekordforsøk.

– Hva syns vennene dine?

– De syns det er moro, men de er litt lei av det nå. De ble litt lei da vi var på skoletur, sier André.

Og læreren? Han ble også inspirert.

– Han har lært seg 72 desimaler nå, sier André.

Til høyre for artikkelen ser du André løse Rubiks-kube på bare noen sekunder. (På mobil, se nedenfor)
 

Artikkeltags