Gå til sidens hovedinnhold

Anita fra Moss kan få plass på Sametinget

Artikkelen er over 8 år gammel

Alt tyder på at Moss fra i høst for aller første gang får en representant inn i Sametinget: Anita Persdatter Ravna (52).

Norske Samers Riksforbund (NSR) kjemper ifølge NRKs meningsmålinger fra denne uken om å få tre representanter inn fra Sør-Norge valgkrets.


Ravna står på andreplass på listen, og bare et lite jordskjelv av et valgnederlag for NSR kan hindre en mossedebut når det nye Sametinget  åpnes i Karasjok, trolig med både Kong Harald og Kronprins Haakon Magnus til stede.

Virksomhetsleder i Moss kommune

Anita Ravna har bodd på Ørejordet i Moss de siste 11 årene. På valglistene til høstens Sametingsvalg, som ble levert inn i slutten av mars, står hun oppført som NAV-leder i Moss.

I løpet av sommeren har hun derimot fått ny jobb og er blitt virksomhetsleder ved Peer Gynt sykehjem.

At 52-åringen i tillegg engasjerer seg for det norske urfolket som hun selv stammer fra, sier litt om energinivået.

Endelig tid til å bli valgt inn

– Jeg har vært engasjert i samepolitikk helt siden det første Sametinget ble åpnet i 1989. Men som alenemor og med studier ved siden av jobb er det først nå jeg har kunnet takke ja til å ha en plass høyt oppe på listen, sier Ravna.

Helt fra hun flyttet til Moss måtte hun jobbe hardt, hvert eneste år, for at døtrene Aili (22) og Marja (17) skulle få samiskopplæringen de har rett til – og som ikke koster Moss kommune penger.

Aili står for øvrig på 5. plass på NSRs liste i Sør-Norge, og ingeniørstudenten sitter i tillegg i landsstyret i ungdomsorganisasjonen til NSR.

Munch ut, samer inn

En av fanesakene til Ravna og NSR er å styrke det samiske språket – for samer som går i skoler og i barnehager. Samt å sørge for at eldre samer, som glemmer norsk og bare husker det første språket de lærte seg, blir forstått i helsevesenet.

Et eget Samisk hus i Oslo står også høyt på listen.
– Jeg vil jobbe for samiske arenaer her sørpå. Vi ønsker oss et Samisk hus og overtar gjerne lokalene når Munch-museet forlater Tøyen. Samisk barnehage ligger allerede ved Tøyenbadet, forteller Anita Ravna.

Uvitenhet

– Dagens samer har en viktig rolle som kulturbærere og med å utvikle det samiske samfunnet videre, mener sametingkandidaten.

Hun synes samene generelt verdsettes i dagens Norge, og mener det skyldes uvitenhet ikke motvilje når samenes rettigheter ikke oppfylles.

26 valgberettigete i mossedistriktet

I de seks kommunene Moss Avis dekker er det 26 stemmeberettigede til høstens Sametingsvalg:
* Moss har 12.
* Vestby har 9.
* Våler har 2.
* Rygge har 1.
* Råde har 1.
* Hobøl har 1.
– Siden det er under 30 stemmeberettigede i alle disse kommunene, må det forhåndsstemmes for alle samene i mosseregionen. Dette gjøres normalt ved kommunesenteret, der forhåndsstemmer foran stortingsvalget gis, forklarer Roald Sandvik, rådgiver for Sametingsvalget til Moss Avis.