Antall rådyr går tilbake, gaupa får skylda

Det blir færre rådyr i Vestby, og rovdyra får skylda.

Det blir færre rådyr i Vestby, og rovdyra får skylda. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En fast og tett gaupestamme forsyner seg grovt av rådyrene i Vestby.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Mens elgstammen holder seg stabil, minker det radikalt på rådyr i Vestby. På begynnelsen av 1990 felte man 320 dyr, i 2005 gikk tallet ned til 180, mens det de siste to årene bare er felt 24 og 22 dyr. I tillegg omkom 30–40 dyr i trafikken.

Står seg

Den årlige avskytingen på elg har de siste årene svingt mellom 50 og 68 dyr. I tillegg har to til 12 dyr omkommet i trafikken.

Viltgjerdene langs E6 har gjort at antallet påkjørsler har gått ned.

Tallene kommer fram i forbindelse med at Vestby skal hnedsette en målsetting for hjortevilt og ferskvannsfisk. Saken kommer til planutvalget 27. august, og i framlegget kommer det også fram at hjorten er i ferd med å etablere seg i kommunen.

Gjenoppbygge                                                       

Rådmannen innstiller på at elgbestanden bør holdes stabil, at hjorten skal få etablere seg, og at tiltak må til for å få rådyrstammen opp igjen.
Rådmannen foreslår også at det gjennomføres tiltak for å hindre og forebygge ulovlig sjøørretfiske i fjorden.

Naturvernforbundet etterlyser for øvrig en plan for rensing av Såna som grunnlag for revitalisering av vassdraget mellom Hølen og Son. Også Kjenntjernet bør ses på når det gjelder rensing, uttaler Naturvernforbundet, og mener at vannet er sterkt forurenset, blant annet av veisalt.

Artikkeltags