Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for å brenne mer bråte

Artikkelen er over 9 år gammel

I vårt distrikt er det kun Vestby som har et klart forbud mot bråtebrann. – Det ble nok svidd av mye mer før, bekrefter brannsjefen i Moss, som åpner for å svi av mer høyt gress.

Moss Avis har snakket med forsker og flåttekspert på Folkehelseinstituttet Bjørn Arne Rukke som bekrefter at det ser ut til å ha vært en økning i forekomsten av flått her i Norge.
– Ja, det er mye som tyder på at den kan ha spredt seg lenger nord de siste årene, sier han.

Men det finnes lite forskning på hva som trigger spredning av flått og hva som hindrer den. Noen har en oppfatning av at bråtebrannen hadde sin misjon før i tiden.

Busker og kratt ble svidd av om våren og dermed forsvant nok også mye flått, hevdes det. Flåtten er avhengig av å komme seg opp i høyden for å kunne hoppe på dyr og mennesker som går forbi.

Ikke forbudt overalt

Det er ikke noe direkte forbud mot bråtebrann i Moss, Rygge, Råde, Hobøl og Våler. I Vestby derimot er det et klart forbud mot bråtebrann. Men man skal ta hensyn til naboer og særlig folk som reagerer på røyk, sier kommunelegen.

Ingen garanti

Men brannsjef Jack Hatlen kan ikke garantere at en bråtebrann kan kverke flått som overvintrer.
– Det er vanskelig å si noe generelt om det, for det har nok mye å gjøre med jordlaget der man skal brenne og ikke minst hvor høy temperatur man oppnår. Er det tørre overflater vil brannen spre seg lettere bortover og da kommer man kanskje ikke så langt ned i jordlaget. Men det vi har sett etter skogbranner er at det kan brenne relativt langt nedi humus og jordlag og røtter om temperaturen blir høy nok, sier han.

Hatlen er åpen for å diskutere mulighetene for å åpne for mer bråtebrenning, hvis det kan vise seg at det kan ha sammenheng med utbredelsen av flått.
– Jeg er åpen for å diskutere hvordan man kan finne den beste måten å løse alle problemene på. Det er jo både hensynet til de som sliter med astma og luftveisplager og eventuelt at man kunne få redusert flåttproblemet, sier han.


Har du noen gode råd mot flåtten? Del dem med oss og de andre leserne!