Åpnet det nye informasjonssenteret Bylab

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Moss går spennende og utfordrende tider i møte. Med Bylab skal det være lettere å holde oversikten.

DEL

Nå er det bare resten igjen, for i går kunne ordfører Tage Pettersen glede en rekke gjester til åpningen av Bylab.

Stedet, som ligger i gågaten rett ved Kirkeparken videregående skole, skal være dit man går når det gjelder byutvikling.

– Dette er stedet for den som vil involvere seg i det vi skal gjøre med Moss de neste årene, sier Pettersen og minner om at her er horisonten vid. 2067 kan være et godt tips.

Prosjekter

– Det er mange, lange og innimellom usedvanlig kompliserte prosesser som ligger foran oss, sier han.

Jernbane, dobbeltspor og alternative løsninger for biltrafikken gjennom byen, og hva skal man gjøre med ferjetrafikken? spør han og fortsetter:

Peterson-eiendommen kan revitalisere deler av sentrum, områdene rundt Mossefossen og videre langsmed Sundet. Skal havna fortsatt være havn slik vi kjenner den, eller bør man ønske seg en helt annen løsning i Værlebukta?

Vil og bør Rådhusbroen bestå, og hva betyr det egentlig at sentrum skal fortettes?

Legges det i fremtidstanken til rette for grønne, miljøvennlige, løsninger og hvor ønsker man å legge en ny jernbanestasjon?

Og hva med en eventuell bruforbindelse, hvilke konsekvenser kan den få for samfunnet, lokalt, regionalt og nasjonalt?

– Det er viktig for oss å være sikre på at all informasjon er tilgjengelig. Det skal ikke nytte å komme på overtid å forlange endringer, sier ordføreren.

– Dette informasjonssenteret skal være et bidrag til å gjøre oss flinke, til å danne oss meninger og oppfatninger vi skal ta med videre, sier han og påpeker: Innbyggerne kan og bør være med.

I forbindelse med statsbudsjettet ble det i fjor lovet midler for å komme videre med de 25 år gamle planene om en jernbanetunnelløsning gjennom Moss. Konsekvensen av de statlige midler har igangsatt en voldsom iver etter å friske opp i Moss, en by som på sett og vis har stått «på vent» siden 1980- tallet.

I november i fjor arrangerte da også Moss kommune sin oppstartskonferanse hvor utfordringene ble tematisert. Da snakket ordføreren om langsiktige investeringer i nærheten av 100 milliarder kroner.

Senteret er ment å skulle være åpent på hverdager og kanskje også enkelte lørdager.

Byplanlegger Terje Pettersen minner om at Bylab'en er ment som et forsøk, i første omgang ut året.
– Det er planprosessen som avgjør hvor lenge vi blir samtidig som det er tilfeldighetene som avgjør hvem som er til stede. Vi vil forsøke å drive litt av vår virksomhet herfra, sier byplanleggeren.

Han vil snart få selskap av en kollega som skal bidra med sin kunnskap.

Bylab inneholder et par modeller der man etter hvert kanskje oppdager at noe forsvinner til fordel for annet. Og det vil også være annet informasjonsmateriell tilgjengelig. Men viktigst av alt; å møte folk og møte dem som bestemmer.

Artikkeltags