Arkitekt skryter av byutviklingen i Moss

Utbyggingen av Kirkeparken videregående skole i Moss sentrum er ifølge Erling Dokk Holm en forbilledlig måte å utvikle et bysentrum på. – I Moss har man gjort veldig mye riktig, sier han.

Utbyggingen av Kirkeparken videregående skole i Moss sentrum er ifølge Erling Dokk Holm en forbilledlig måte å utvikle et bysentrum på. – I Moss har man gjort veldig mye riktig, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Kjendisarkitekt og kommentator Erling Dokk Holm skryter av byutviklingen i Moss, mens han tror byene Halden og Sarpsborg kan gå en sakte død i møte.

DEL

Dette er utviklingen forskeren Erling Dokk Holm frykter: At Fredrikstad og Moss blir liggende igjen som fyrtårnene i Østfold, mens Halden og Sarpsborg dør som følge av dårlig byplanlegging.

Erling Dokk Holm er forsker ved Markedshøyskolen og Arkitekthøyskolen i Oslo og pådro seg stor oppmerksomhet som foredragsholder da Østfoldkonferansen startet på Quality Hotell i Sarpsborg i går.

Tabber

Han mener det er begått mange tabber i byutviklingen i Østfold de senere årene – og mener at Halden og Sarpsborg vil være døde som byer i løpet av de neste 20 årene dersom ingen begynner å forandre på saker og ting.


Dokk Holm mente det var ødeleggende for byutviklingen i Sarpsborg å legge det nye Østfold-sykehuset på Kalnes. Han kritiserte Halden på samme grunnlag da de valgte å legge høyskolen langt utenfor sentrum.

Vinner

Til Moss Avis sier Dokk Holm at Moss er i en helt annen situasjon. Nærheten til Oslo gjør kommunen til en vinner.
– Moss har vært flinke til å bygge boliger. Bare se på kanalområdet og andre deler i sentrum. Kommunen valgte å bygge ut Kirkeparken videregående midt i sentrum. Genialt. Og Møllebyen er fantastisk. Utfordringen er Høyden-området. Der må det være lov å tenke annet enn handel, sier Dokk Holm.

Han mener politikerne for ofte tar beslutninger på et meningsgrunnlag, uten faktabaserte kunnskap. Som i dette tilfellet å finne ut hva handelsutbyggingen på Høyden egentlig fører med seg.

Lettere

Moss Høyres Tage Pettersen er fornøyd med tilbakemeldingene.
– Moss er en liten kommune. Det er lettere for oss, men vi er også bevisste på planer. Nå skal vi bygge ut boliger i sentrum og på Kambo. Nisjehandelen skal til sentrum, mens Høyden skal være et avlastningsområde. I tillegg skal Høyden også inneholde idrett og øvrig næring.

Høyt

– Byene må utvikle seg og tiltrekke seg attraktiv arbeidskraft. Det må bygges tettere, høyere og penere. Før var det porno som var ille. Nå er det høyhus. Bygg høyt, men gjør det bra, er Erling Dokk Holms råd.

Artikkeltags