Ni barnehager i Moss kommune har nå deltatt på komposteringskurs, og kompostbinger dukker opp flere og flere steder. Læringsutbyttet for både barn og voksne er enormt, ifølge deltakerne.

Både private og offentlige barnehager deltok på kurset 5. mai i regi av Reidun Sørlie i Grønn hverdag. Helen Mollatt i Tronvik Gårdsbarnehage er blant dem som er storfornøyde med å ha fått den grønne kompostbingen i gang.

– Vi sparer restavfall, og jorda vi produserer her, skal vi bruke i kjøkkenhagen. Slik ser barna hvordan kretsløpet fungerer i praksis, og det har de veldig glede av, tror jeg, sier Mollatt.

Naturlig

– Det handler jo bare om å stimulere en naturlig prosess, og å bidra til det naturlige kretsløpet ved å la maten bli til jord, slik den en gang var, påpeker Mollatt og sammen med Cecilie Kildahl i Moss kommune.

Kildahl er blant initiativtakerne bak kompostkurset, og hun oppfordrer også alle private hjem til å skaffe seg komposteringssystemer. Kildahl ror at nøkkelen ligger i å ha gode systemer innendørs.

– Har man en beholder for hver avfallstype, er det ikke noe vanskelig å sortere.
– Vi er en familie på fem, og i løpet av en hel uke, produserte vi bare én vanlig plastpose med restavfall, sier Kildahl, og legger til at hele 30 prosent av avfallet en husholdning produserer, er mat.

Verken Kildahl eller Mollatt har hatt nevneverdige problemer med ubudne gjester i komposten, men de har tatt sine forholdsregler.

– Hvis det blir dårlig lukt eller massen ikke blir varm, er det som oftest mangel på luft i bingen. Da kan det være lurt å bruke et hagegreip for å få til en skikkelig omrøring. Vi pleier å røre om hver gang vi tilfører nytt avfall, forteller de to.

De lærte begge på kurs at komposten trenger tilførsel cirka annenhver dag, og akkurat som mennesker, trenger også denne et variert kosthold.