Bevæpnet seg etter terrortrussel

Politibetjentene Ingrid og Helga er blant de ansatte i Follo-politiet som skal bære våpen.

Politibetjentene Ingrid og Helga er blant de ansatte i Follo-politiet som skal bære våpen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I første omgang gjelder denne bevæpningen for en periode på fire uker.

DEL

– Bevæpningen av våre uniformerte mannskaper starter tirsdag klokken 08.00, forteller politimester Arne Jørgen Olafsen til Amta.

Det var etter at Politiets sikkerhetstjeneste for kort tid siden kom med en ny trusselvurdering der de advarte mot økt terrorfare mot spesielle grupper, blant annet mot politifolk og politikere, at det ble bestemt å bevæpne norsk politi.

– Dette blir en historisk dag. Det blir annerledes for politiet å bære våpen på hofta, og blant politifolkene som er ute er oppfatningene om det å bære våpen forskjellig, sier politimesteren i Follo politidistrikt, Arne Jørgen Olafsen til Akershus Amtstidende.
 

Første gang dette skjer

Olafsen sier til at det er første gang politiet på denne måten får beskjed om at det skal bevæpnes over en fireukersperiode på grunn av økt terrorfare. På spørsmål til politimesteren om hvor mange av de politiansatte som nå skal bevæpnes svarer han:

– Det er de polititjenestemennene som er godkjent til å bære våpen, og vi snakker da om ca. 100 av våre ansatte politifolk, sier Olafsen.

Med pistol i beltet

Det er altså uniformert politi som i ukene framover skal bevæpnes. Det vil at de som kjører politipatrulje, eller ellers er ute i tjeneste i uniform, skal bære våpen.

Arne Jørgen Olafsen ønsker å dempe det faktum at Follo-politiet nå bevæpnes.

– Bevæpning skjer mange ganger årlig. I løpet av et år gir jeg ca. 100 tillatelser til bevæpning, sier politimesteren, som legger til at det ikke er noen dramatikk i at politiansatte som er godkjent for det nå skal bære våpen når de er ute på oppdrag.

Østfold

Også Østfold-politiet er fra i dag - og foreløpig for fire uker fremover - gitt tillatelse til å bære pistol i ordinær tjeneste. Det betyr at innbyggern i Østfold politidistrikt vil møte bevæpnet politi i gatene.

- Det er ingen dramatikk bak beslutningen. Bevæpningen er et verktøy som skal gjrøe oss bedre i stand til å beskytte publikum og oss selv, sier politimester Steven Hasseldal. Bevæpningen er blant annet begrunnet i trusselvurderingen fra PST som ble offentliggjort i slutten av oktober

– Kan si nei

Selv om det er bestemt at norsk politi skal bevæpnes, sier Olafsen at han kan gjøre unntak fra pålegget.

– Hvis bevæpning kan virke støtende eller uhensiktsmessig kan jeg som politimester gripe inn å si nei til bevæpning.

Med bevæpnet politi i rekkene er Follo-politiet og politimesteren klar på at de må tenke annerledes når de er ute på oppdrag.

– Det er viktig at det holdes mer fysisk avstand til kriminelle. Taktikken ved utrykninger må vurderes nøye, sier Olafsen.

Politimesteren tror «mannen i gata» vil reagere forskjellig på at Follo-politiet i uker framover nå er bevæpnet.

Artikkeltags