Gå til sidens hovedinnhold

Bruker åkerkanten som toalett

Artikkelen er over 9 år gammel

Sommertid er jordbærtid, men i butikken skiltes det ikke om at flere bærplukkere på Pollestad gård bruker skogen som toalett. Jordbærbonden beklager nå på det sterkeste.

Som en av Østfolds ledende jordbærdyrkere har Pollestad flere jordbæråkre, og daglig plukkes det om lag 500–600 kasser bær. Det er ved åkeren på Dillingtoppen, som for øvrig er hans beste jordbæråker, at utenlandske plukkere bruker åkerkanten til å gjøre fra seg.

Del på Facebook

Moss Avis har fått en rekke tips fra naboer og turgåere om problematikken og da vi var på plass i åkeren i går, var det tydelige stier inn i skogen langs åkeren og flere steder lå det brukt toalettpapir godt synlig i gresset.
– En kan jo lure på hvor de vasker hendene sine, skriver en av dem som har tipset avisen på mail denne uken. Hun synes dette er ekstra ekkelt med tanke på at bærene fra Pollestad er spisebær.

Reagerer

En turgåer mener situasjonen er uakseptabel. Han forteller at de markerte stiene og det påfallende toalettpapiret har vært å se hver sommer de tre årene han har bodd på Dilling.
– Det er direkte ufint, sier den anonyme turgåeren.

– Hit skal de gå, sier jordbærbonde Arnstein Pollestad og peker mot de tilrettelagte toalettene på gården rundt 500 meter unna den aktuelle åkeren.

Når Moss Avis konfronterer eieren med tipsene, blir han mildt sagt tatt på senga. Han understreker at slike ting absolutt ikke skal skje og lover å ordne opp i problemet.
– Det er bestandig noen som tøyer reglene, men jeg har sørget for godkjente toaletter, vanntilgang ved åkeren og god informasjon når de begynner å jobbe her, sier en opprørt åkereier.

Han ønsker å understreke at de 129 utenlandske arbeiderne bruker engangshansker under plukkingen i tillegg til at de har tilgang til rent vann ved hver åker.

Tid er penger

Pollestad, som selv har jobbet i Mattilsynet i fem år, forteller at jordbærplukkerne lønnes per kurv i tillegg til en minstelønn. Dette tilsier at effektivitet blir satt høyt for de hardt arbeidende bærplukkerne.

Etter at Moss Avis hadde vært på besøk hos Pollestad i går, ringte han avisen tilbake og kunne fortelle at han ved hjelp av tolk hadde fått sporet opp minst en av synderne bak utendørstoalettet.
– Men det er sånn at jeg ikke kan passe på alle 129 hele tiden, men alle har fått skikkelig informasjon om dette da de begynte å jobbe her, men det er selvsagt noen utfordringer når det gjelder kulturforskjeller og ikke minst språk. Mattilsynet har dessuten godkjent avstanden til de ordentlige toalettene, understreker Pollestad.

Han håper Moss Avis-leserne forstår at han nå vil skjerpe inn tiltakene ytterligere for å hindre at plukkerne fortsetter å bruke skogen når de skal på do.

Del på Facebook

– Sak som må tas på alvor

Mattilsynet Østfold sier at visse regler skal opprettholdes i forhold til jordbærplukkere og eier, deriblant umiddelbar nærhet til toalett. At enkelte benytter skogen som toalett skal ikke forekomme, men det er en vanskelig ting å avdekke for både Mattilsynet og jordeier.

– Jordbærplukkerne må skjønne at det ikke bare er en regel, men at det også har en helsetrygghet i seg. Dette er en sak som må tas på alvor, sier distriktssjef i Mattilsynet, Kirsti Ullsfoss, om at jordbærplukkere bruker skogen som toalett.

Skikkelig opplæring og rutinemessig oppfølging er viktig for å forhindre at slike ting skjer. Håndhygiene er alfa omega, og må være tilstrekkelig i forbindelse med behandling av næringsmidler, sier Ullsfoss.
– Det er forståelig at det kan være vanskelig å følge med på alt, men til syvende og sist har jordeieren hovedansvaret, mener Ullsfoss.

Tilfellet med bæsjing og jordbærplukking har vært omtalt også i utenlandske medier. Danske Ekstra Bladet skriver at bakteriene som kan havne på bærene er sykdomsfremkallende, og vanskelige å vaske bort. Oppkast og diare er vanlige symptomer.

Avisen anbefaler å vaske ett og ett bær, samt ikke å fjerne stilken før etter skyllingen. Avisen har i en rekke saker avslørt den samme prakisen som hos Pollestad, hos en av danmarks største jordbærprodusenter.

Del på Facebook