– Cirka 10 nordmenn er drept i Syria

Et syrisk krigsfly ble tirsdag skutt ned av IS i nærheten av Raqqa i det nordøstlige Syria og skapte store ødeleggelser på bakken. PST sier at cirka ti nordmenn er drept i Syria.

Et syrisk krigsfly ble tirsdag skutt ned av IS i nærheten av Raqqa i det nordøstlige Syria og skapte store ødeleggelser på bakken. PST sier at cirka ti nordmenn er drept i Syria. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Abdul Hakim Ryding (24) fra Rygge befinner seg i Syria og skal være en av de norske myndigheter frykter mest. Nå forteller PST at cirka 10 nordmenn er drept i området.

DEL

– Cirka 60 personer fra Norge har dratt ned til Syria for å delta i krigshandlingene. Noen er der nede fortsatt, noen har kommet hjem og cirka 10 personer er drept. Det er cirkatall da det er vanskelig å få alt bekreftet, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste til Moss Avis tirsdag ettermiddag.

Flere av disse personene er fra Østfold og mandag ettermiddag ble to av disse avslørt av TV2: 22 år gamle Abdul Hakim Sanchez Hammer, som er født og oppvokst i Østfold og 24 år gamle Abdul Hakim Ryding fra Rygge. Disse er også, ifølge TV2, to av fem personer norske myndigheter frykter mest. 

BAKGRUNN: Norske myndigheter frykter konvertert mossing

Kjenner hverandre fra før

Etter det Moss Avis erfarer skal det være ytterligere én person fra Moss som har reist til Syria. 

Moss Avis hadde i sommer kontakt med Ryding via Facebook. Han ville da verken avkrefte eller bekrefte at han befant seg i området. Men han gikk med på at Moss Avis kunne sende ham spørsmål om hans opphold i Syria og hva han gjorde der. Etter at dette ble gjort har han ikke svart på henvendelser fra Moss Avis. 

Bernsen sier at de ikke kan kommentere enkeltpersoner, men bekrefter at flere østfoldinger befinner seg i Syria.

Han forteller videre at flere av dem som har reist fra Østfold til Syria for å kjempe med IS har kjent hverandre fra før.

– Vi vet at det er mange med pådriverroller, som ikke drar til Syria, men som får andre til å dra ned. Hvem disse er og hvor de befinner seg i landet kan jeg ikke kommentere, men Østfold har utfordringer de også, sier Bernsen. 

LES OGSÅ: PST: - Kan ikke kommentere om det er mossinger i Syria

Holder til i Oslofjordomådet

I PST sin årlige trusselvurdering står det at et lite antall personer har stor betydning for aktiviteten.

– Trusselen er i første rekke relatert til personer som har tilknytning til et multietnisk ekstremt miljø på Østlandet. Dette miljøet består hovedsakelig av unge menn oppvokst her i landet. De fleste og mest sentrale aktørene holder til i Oslofjordområdet. Det er ingen tydelig organisering av miljøet, men flere sentrale personer påvirker aktiviteten i miljøet. Viktige aktiviteter i miljøet er radikalisering, rekruttering og reisevirksomhet til krigs- og konfliktområder. I tillegg ser vi en utstrakt pengeinnsamling som sannsynlig går til ekstreme aktører i slike områder, står det i rapporten.

Videre står det at: Ekstreme miljøer, uavhengig av ideologisk forankring, tiltrekker seg ofte ustabile enkeltpersoner. Slike personer er vanskelige å avdekke, men kan likevel utgjøre en vesentlig del av trusselbildet i Norge. 

– Majoriteten av de som blir radikalisert kommer fra forholdsvis ressurssvake forhold, men det er ikke utelukkende disse, sier Bernsen i PST til Moss Avis.

Artikkeltags