Gå til sidens hovedinnhold

– De frivillige betydde alt

Artikkelen er over 8 år gammel

Da familien Andersen trengte det som mest stilte både kjente og ukjente opp for å lete etter Håkon Andersen.

Skogen er uendelig stor, spesielt når et familiemedlem er meldt savnet i den.

For snart ett år siden opplevde familien Andersen marerittet: Håkon Andersen kom ikke hjem fra en hyttetur i Budalsvika i Aremark. Politiet lette i to dager, men uten resultat. Natten han forsvant var det ned mot 15 minusgrader og det snødde. Skogen var snø- og islagt, de mange tjernene det samme. Richard Andersen samlet noen venner og dro opp i skogen for å lete selv, men innså raskt at det ikke lot seg gjøre å finne broren sin om man ikke var fler.

Bakgrunn: Håkon Oscar Andersen (37) er savnet

Hadde det ikke vært for innsatsen til de frivillige i den tunge tiden vi som familie var inne i, hadde jeg ikke klart å organisere noe søk

– Etter at media satt fokus på saken glødet telefonen. «Alle» ville hjelpe til. For å organisere det på best mulig måte laget jeg en Facebook-gruppe hvor vi la ut kart, samlet grupper og organiserte søket så profesjonelt vi kunne, forteller Andersen.

Gruppen vokste rekordraskt og daglig reiste familie, venner og ukjente mennesker opp til området hvor Håkon var savnet for å lete etter ham. En tur på nesten 11 mil fra Moss.

– Hadde det ikke vært for innsatsen til de frivillige i den tunge tiden vi som familie var inne i, hadde jeg ikke klart å organisere noe søk. Men med hjelp fra så mange fikk jeg overskudd, sier Richard Andersen.

Supert verktøy

I denne tiden var Facebook-gruppen gull verdt. På denne måten kunne de frivillige avtale søk, samkjøre turen opp og hente ut de nyeste kartene med oversikt over hvor man hadde lett etter Håkon.

– Facebook viste seg å være et supert verktøy i denne perioden. Slik kom vi også i kontakt med mennesker som kunne mye: Noen hadde undervannskamera, andre kunne navigere og memorere søk med GPS, mens andre hadde hunder som ble med, forteller Richard Andersen.

I 2007 ble Norge verdensmestere i frivillighet. Ingen andre land i verden deltok mer i frivillig arbeid enn oss. Det merket familien Andersen. Flere tok turen fra både Jessheim, Oslo og Ås. Richard ble til og med kontaktet av en kvinne i Bergen, som ville ta turen.

Det var noe med håpløsheten i saken. Familien og situasjonen virket så hjelpeløs uten støtte fra det offentlige

Dro hver helg

Stein Roger Buerødegård er en av dem som ikke kjente Håkon, men som lette ustanselig. Etter å ha lest om forsvinningen i Moss Avis og på Facebook-gruppen bestemte han seg for å bidra.

– Det var noe med håpløsheten i saken. Familien og situasjonen virket så hjelpeløs uten støtte fra det offentlige, sier han.

Vi må bare få sagt tusen takk igjen, for at så mange hjalp oss, da vi ustanselig lette etter ham i nesten fem måneder. Den innsatsen de la ned gjorde at vi fant ham

Buerødegård bor på Rolvsøy i Fredrikstad, men satt seg nesten umiddelbart i bilen og dro for å lete. Det fortsatte han med hver eneste helg fra januar og helt til Håkon ble funnet død 20. april i år. Da var han også med.
– Å hjelpe Richard var en sann glede. Han var så glad for hjelpen og så åpen om situasjonen, sier Buerødegård.

Takker for hjelpen

Frivillighetsånden som rådet da Richard og familien lette etter Håkon i den enorme skogen rundt Aremark klarer de selv nesten ikke beskrive. Richard Andersen er overbevist over at de ikke hadde klart å finne broren uten hjelpen de fikk.

– Vi må bare få sagt tusen takk igjen, for at så mange hjalp oss, da vi ustanselig lette etter ham i nesten fem måneder. Den innsatsen de la ned gjorde at vi fant ham, sier Andersen.

Da Håkon Andersen ble meldt savnet fulgte Moss Avis saken. Dette er noen av sakene vi skrev:

Håkon Oscar Andersen (37) er savnet

Broren: - Jeg tror ikke at han lever

– Vi får ikke fred før vi finner Håkon

Har identifisert Håkon Andersen