Det blir ikke brannsamarbeid med Follo

 – Vi har ansvaret for brannsikkerheten til innbyggerne, nå må vi oppføre oss ordentlig, sier Rødts Eirik Tveiten.

– Vi har ansvaret for brannsikkerheten til innbyggerne, nå må vi oppføre oss ordentlig, sier Rødts Eirik Tveiten. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Forsøket på å slå sammen brannvesenet i Follo- og mosseregionen har havarert. – Hva nå med Moss? spør Eirik Tveiten.

DEL

Prosessen med sammenslåing av to brannvesenene i Follo og Mosseregionen til et større brannvesen, har strandet. Årsak: Det blir for dyrt.

Styringsgruppa som skulle utrede mulig sammenslåing har konkludert med at det ikke er mulig å etablere et nytt brannvesen innenfor gjeldende økonomiske rammer, og anbefaler å avslutte prosessen om sammenslåing.

Hva nå, Moss?

– Det var dette jeg advarte om da Moss meldte seg ut av brannsamarbeidet i MIB (Mosseregionen interkommunale brann- og feiervesen), sier Eirik Tveiten (Rødt), en av dem som protesterte høyest da bystyret vedtok å melde Moss ut av brannsamarbeidet.

– Hva skjer nå med Moss? Vi har et tøysete vedtak om at rådmannen skal utrede hva det vil koste for Moss å etablere sitt eget brannvesen. Nå vil det bli dyrere. Og hvor skal brannstasjonen ligge? Skal Rygge, Råde, Våler og Vestby ha en brannstasjon på Tykkemyr, og Moss etablere en ny, kanskje i Våler? spør Tveiten og anbefaler:

– Rykk tilbake til start! Innrøm at dere har dummet dere ut, trekk tilbake oppsigelsen og gå i forhandlinger med de kommunene vi skal fortsette å samarbeide med i mange år framover. Vi har ansvaret for brannsikkerheten til innbyggerne, nå må vi oppføre oss ordentlig. At Moss skal få sitt eget frittstående brannvesen blir mye dyrere, og hvorfor i all verden skal vi det? Vi har et godt fungerende brannvesen som ligger på Tykkemyr, sier Eirik Tveiten.

LES OGSÅ: Tveiten refser, Pettersen avviser

For dyrt

– Man klarer ikke å få til en sammenslåing av brannvesenet i Follo og mosseregionen innenfor dagens økonomiske rammer. En sammenslåing blir dyrere. Det ville nok vært faglige fordeler med et felles brannvesen, det ville blitt mer robust og bedre i stand til å takle alvorlige hendelser, men det blir dyrere, og det var ikke det riktige svaret på spørsmålet, sier ryggeordfører og leder av Movars representantskap, Inger-Lise Skartlien (Ap).

– Spørsmålet er hva vi nå gjør videre i MIB-samarbeidet. Nå må vi se på alternativer. Det kan være aktuelt å forhandle med Moss om en løsning, eller så må de fire øvrige kommunene gå sammen og se hva vi kan få til, sier Skartlien.

LES OGSÅ: Har betalt 82,5 millioner mer enn de andre

Vil utrede

– Det er synd at prosessen har strandet. Det skyldes både kostnadsnivået i MIB, og fordelingsnøkkelen i MIB, slik jeg leser rapporten, sier ordfører i Moss, Tage Pettersen (H).

– Men dette var vel et samarbeid dere hadde regnet med da dere meldte dere ut?
– Vi hadde det som den foretrukne løsningen. Men vi har bedt rådmannen utrede et eget brannvesen. Og så er det naturlig å ha en dialog med de andre eierkommunene i Movar.

– Kan man risikere at Moss blir stående alene?
– Det er en reell mulighet som bystyret var klar over da de gjorde vedtaket, sier Tage Pettersen.

– Men kan det skje at de øvrige fire kommunene har brannstasjonen på Tykkemyr, og Moss et annet sted?
– Det er noe utredningen må se på, hvem som har den juridiske rettighetene til brannstasjonen, som eies av alle de fem kommunene i Movar, sier ordføreren. 

Artikkeltags