– Det har tatt helt av

Terje Arnesen (t.v.) har jobbet i butikken til broren Johnny Arensen i 15 år. De to kan fortelle at salget av hjemmebryggeutstyr har eksplodert det siste året. Det samme har etterspørselen etter bryggekurs.

Terje Arnesen (t.v.) har jobbet i butikken til broren Johnny Arensen i 15 år. De to kan fortelle at salget av hjemmebryggeutstyr har eksplodert det siste året. Det samme har etterspørselen etter bryggekurs. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Brødrene Johnny og Terje Arnesen i Varnaveien mineralvann i Rygge har opplevd en tyvedobling av salget av bryggeutstyr det siste året.

DEL

Det kan de takke den nærmest eksplosive økningen av antall lokale hjemmebryggere for.

Da Johnny Arnesen startet med butikken i Varnaveien for 20 år siden, gikk det for det meste i salg av mineralvann.

Nå har butikken, som i dag kan tilby over 300 ulike svarte øl, også blitt store på hjemmebryggeutstyr.

En tyvedobling i salg av utstyr til hjemmebrygg på ett år. Det sier vel sitt.

Flere vil på kurs

– Interessen har tatt helt av det siste året. Vi har vel hatt 100 på kurs, og vi har 120 på maillister for nyheter om bryggeutstyr. I tillegg har vi en lang liste med navn på flere som ønsker å være med kurs, forteller Johnny Arnesen.

Han kan fortelle at de i 2014 har hatt fire kurs, men at de altså kunne hatt langt flere.

Hjemmebryggerne starter ofte med enkle startpakker med ekstrakt.

Men mange går fort over til mer avansert utstyr.

Varnaveien leier for eksempel ut brygger, men registrerer at mange kjøper seg egen.

Johnny Arnesen understreker at det selvsagt er mulig å brygge med bare en stor kjele og termometer for hånden.

– Alle kan brygge øl med enkle midler. Men mange av hjemmebryggerne er nok litt utstyrsfriker, smiler Arnesen, som stadig selger mer av blant annet korkemaskiner, ølfat og tappetårn.

– Det er nesten ubegrenset hva man kan bruke av penger på dette, sier Arnesen.

Han understreker at det er fullt mulig å klare seg med et minimum.

Alle kan brygge øl.

Egen Facebook-gruppe

Det var akkurat det mossingene Lars Espen Smith (27) og faren Espen Smith startet med.

De to fikk for alvor smaken på hjemmebrygging etter et kurs i regi av Varnaveien mineralvann for et år siden.

Siden har de samlet noen av distriktets lokale hjemmebryggere på den lukkede Facebook-siden Moss Nybryggare. Der går debatten nærmest daglig om diverse bryggetekniske spørsmål.

– Facebook-siden var ment som et diskusjonsfora etter kurset vi var på, men nå er vi oppe i nærmere 40 medlemmer, forteller Lars Espen (27), som går med planer om å dra i gang en hjemmebryggekonkurranse med lokale ølbryggere via Facebook-gjengen.

– Det hadde vært morsomt å få tilbakemeldinger på det vi driver med. Kanskje vi kan samarbeide med Varnaveien mineralvann om det, sier far og sønn Smith.

– Målet er å få til konkurransen i løpet av 2015, men ellers så er jo håpet at vi klarer å finne et samlingssted, ala Havnelageret i Fredrikstad, der ølinteresserte kan møtes, sier de to.

Deres bryggeinteresse har blitt så stor at de nå vurderer å bygge om den gamle sykkelboden til bryggerhus. Men pappa Lars benekter at interessen for brygging har ført til mer øldrikking.

– Nei, det vil jeg ikke påstå, men det er ingen tvil om at jeg drikker øl på en annen måte enn før.

– Det blir kanskje litt mer når man har fått egen tappekran hjemme, smiler Lars Espen (27), som gleder seg til å smake på årets juleøl.

Store ølplaner for Moss

Per Gunnar Brandstorp driver Tollboden og Fiskebasaren i Moss, og den ekstremt suksessfulle puben Havnelageret i Fredrikstad.

Havnelageret har allerede rukket å etablere seg som en møteplass for øl-interesserte med egne kurs og ølkvelder.

Nå kan Brandstorp fortelle at han overfører deler av konseptet til Moss og Mikrobryggeriet i Møllebyen.

– 1. januar 2015 stenger vi dørene for litt oppussing. Når stedet åpner igjen, blir det som Mikrobryggeriet Gastro Pub med 18 ulike ølsorter på tapp og 70 på flaske, forteller Brandstorp. Han synes det er synd at de gamle bryggerikjelene som ble installert på Mikrobryggeriet da det åpnet, er blitt fjernet, Han sier de likevel leker med tanken om å produsere eget øl.

– Dette er lokaler som passer utmerket til øl og mat, men det betyr at de som har brukt stedet i dag, kanskje må finne seg noe annet, sier Brandstorp. Han lover en kort oppussingsperiode og åpning av de lokalene tidlig inn i det nye året. 

Lange tradisjoner

Moss har lange tradisjoner når det gjelder ølbrygging. Nå er et stadig økende antall hjemmebryggere i ferd med å blåse liv i bryggeribyen Moss igjen.

I 1911 ble Alfred Heilmann disponent ved Moss Aktiebryggeri. Aktiebryggeriet var en videreføring av flere bryggerier i Moss med røttene tilbake til etableringsåret 1838; og i Heilmanns tid det eldste i personlig eie.

Han skal ha satset sterkt på produktutvikling med hovedvekt på de tunge, mørke og sterke ølsorter – bayerøl og bokkøl.

Dessuten begynte han å produsere maltekstrakt, et rent sunnhetsmiddel fremstilt som et biprodukt ved brygging av vørterøl. «Moss rene

Maltekstrakt» var det første produkt i sitt slag her i landet, og det ble en stor suksess.
 

Artikkeltags