- Dette er en ulv

Dette dyret ble fanget opp av et viltkamera i Bærøeskogen 6. november. Norsk institutt for naturforskning har registrert dyret som ulv på sin nettside.

Dette dyret ble fanget opp av et viltkamera i Bærøeskogen 6. november. Norsk institutt for naturforskning har registrert dyret som ulv på sin nettside. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Ulv eller ikke ulv diskuteres flittig hver gang noen mener å ha observert gråbein i mossedistriktet. Denne gangen slår NINA fast at det faktisk er en ulv.

DEL

Det er Smaalenenes avis som skriver om ulven som ble knipset av et viltkamera i Hobøl 6. november i år. Bildet ligger ute på viltkamera.nina.no.

Viltkamera nummer 67 står utplassert i Bærøeskogen, og viser åtte bilder av et dyr som er kategorisert som ulv. Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) som har lagt ut bildene på sine nettsider.

– Bildene er fra Bærøe, bekrefter leder for viltnemnda i Hobøl, Frp-politikeren Håvard Jensen til avisen.

– Er det sikkert at dyret er en ulv?

– Det er Norsk institutt for naturforskning som på sin nettside opplyser at det er ulv, svarer Jensen.

Vil du se ulven og de andre dyrene som er fanget på viltkameraene rundt forbi? Bildene finner du på NINAs viltkameraside.

Bekrefter rykter

Han er heller ikke overrasket over at det er ulv i området.

– Det har gått mange rykter om ulv i kommunen. Vi kan ikke basere oss på rykter, men bildene fra viltkameraet bekrefter jo ryktene, sier han.

– Betyr dette at det er på gang en ulveetablering på vestsiden av Glomma?

– Det vet vi ikke. Derfor ønsker jeg rovviltforskere og representanter fra Statens naturoppsyn velkommen til Hobøl for å undersøke dette nærmere. Vi bør i det minste få nærmere informasjon om dette er starten på en ulve-etablering i Indre Østfold. Det var ved en ren tilfeldighet at jeg oppdaget at NINA hadde lagt ut bildene fra Hobøl på sin nettside. Er det ulv i Hobøl synes jeg vi bør få mer informasjon, sier Jensen.

Oslo-ulv

– Kan det kun være et streifdyr som har besøkt Hobøl?

– Vi vet ikke. Det kan være et dyr fra ulveflokken i Østmarka og Enebakk, eller den samme ulven som i et par år har streifet gjennom Østfold. Vi vet at både gaupe og villsvin nå passerer bruer i Østfold. Jeg ser ikke bort fra at ulv gjør det samme. Derfor kan prøver av ulvemøkka tatt i området ved Bærøe slå fast hvor ulven kommer fra, sier Jensen.

Det kommer stadig nye meldinger om lokale ulveobservasjoner. Selv om noen av observasjonene raskt viser seg å være av hunder, er ikke ulv i distriktet noen nyhet.

Under harejakten tidligere i høst ble en hund skambitt av ulv ved svenskegrensa. Og i sommer var en lastebilsjåfør ganske sikker på at han så ulv på veien mellom Moss og Elvestad i Hobøl.

Artikkeltags