Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan være noe for deg

Artikkelen er over 9 år gammel

Er du over 18 år? Bosatt i Rygge? Og motivert for å gjøre noe med egen helse og livsstil? Da er Frisklivssentralen et tilbud til deg.

Det var 1. mars i år at Rygge kommune åpnet sin egen frisklivssentral. Den er forankret i kommunehelsetjenesten og er det kommunale kompetansesenteret på området som går på fysisk aktivitet, livsstil, kosthold og tobakk.

Lavterskel. Fysioterapeutene Ellen Koch, Thea Davidsen og Aud Irene Holtan, med sistnevnte som koordinator, utgjør teamet som jobber på Frisklivssentralen. Den har base ved Ryggeheimen, nærmere bestemt rehabiliteringstjenesten i Tverrveien 8 på Ekholt.

– Mange av oss er flinke og har gode kunnskaper om kosthold og livsstil. Men det er også mange som vet med seg selv at det er ting som bør rettes på. Her kommer Frisklivssentralen inn som et lavterskeltilbud for deg som ønsker å gjøre noe med din egen livssituasjon – som ønsker hjelp til å gå dørstokkmila, sier Ellen Koch og Thea Davidsen til Moss Avis.

Gruppetrening

– Vi kan tilby individuelle samtaler samt kurs og trening i grupper. I dag har vi to grupper gående. Den ene, utegruppa, møtes ved Ekholt barneskole i Ekholtveien på fredager og bruker skog og mark til trening. Den andre, innegruppa, bedriver styrke og kondisjonstrening i gymsalen på Ekholt skole på onsdager på tidlig ettermiddagstid, sier de to fysioterapeutene.

– Det er plass til flere. Dette tilbudet vil bli utvidet etter hvert, og det er gratis, legger de til.

Samtale

Du som ønsker å benytte deg av Frisklivssentralens tilbud, kan enten sørge for å bli henvist fra lege, fysioterapeut, helsesøster eller psykiatritjenesten – eller du kan ta kontakt direkte med sentralen på eget initiativ.

– Som deltager vil du få en individuell samtale med en veileder ved oppstart. Det handler om å kartlegge din helse og livssituasjon. Vi forsøker å finne ut i hvilken grad du er motivert for å få til en endring. Og alt foregår på dine premisser, sier Koch og Davidsen.

Gode resultater

– Etter tre måneder blir det en ny samtale med veilederen. Der kan vi se om opplegget har «funket». Vi har drevet i så kort tid at vi ikke kan si så mye, men kommuner som har drevet en stund, har gode resultater. For små skritt kan gi stor forbedring, sier Koch og Davidsen.