Dra til Alby- det er beste tomta i by’n!

LUNT OG TRIVELIG: Det er koselig i kafeen på Alby. Begge foto: terje holm

LUNT OG TRIVELIG: Det er koselig i kafeen på Alby. Begge foto: terje holm Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Pølsa og Vaffel’n har denne gangen tatt turen til Alby og Kafé F15. Dette er sannsynligvis Mosseregionens hyppigste besøkte kafe.

DEL

Ikke rart med tanke på beliggenheten. Nær stranden og flotte turområder, midt i et Norges vakreste kulturlandskap og ikke minst i samme hus som det vidkjente Galleri F15, men stedets gastronomisk rykte er begrenset til den berømte Albykringlen. Vi ønsket å finne ut om det var flere spiselige grunner til å besøke kafeen.

Lyst og trivelig

Vi har tidligere nevnt at vi vil bedømme lunsjsteder utfra at de klarer å levere innenfor en tidsramme på én time – fra bestilling til avsluttet måltid. Denne anmeldelsen er i så måte et unntak.

Når man har tatt seg bryet med å dra ut mot sydspissen av Jeløya så er man like mye på tur, som på utkikk etter en kjapp lunsj. Det er da også noe helt spesielt med Alby.

Makan til vakre omgivelser finner du knapt andre steder i landet. Det hele minner mer om en dansk herregård enn noe annet. Kafeen ligger der tilbygget til hovedbygningen. Lyst og trivelig, med gode sittemøbler.

LES OGSÅ: Verdt en egen kjøretur til Son
 

Trygt, men godt

Selv på en hverdag midt i uken er det godt over halvfullt i kafeen. Det er dog ikke kamp om bordene slik det som regel er i helgene. Vi finner oss et bord i den innerste delen og studerer menyen. Vi har valget mellom tre ulike tallerkener med ymse innhold, supper og lapskaus, smørbrød, sandwicher, salater og hjemmebakst – selvfølgelig med den berømte Albykringlen som juvelen i kronen. Igjen en meny helt på jevne. Ingen wow-faktor, men trygt, godt og greit.

Din egen servitør 

Maten bestilles ved disken og du er helt og holdent din egen servitør. Da vi ankommer kassen og bestiller får vi varslingsbrikken og beskjed om at det er opp mot 40 minutters ventetid. Nesten som en vanlig søndag, selv med bare litt over femti prosent belegg. Ikke bra tenkte vi begge. Mulig betjeningen er taktisk og forebyggende mot skuffede gjester, for allerede etter 15 minutter pep det i brikken og maten kunne hentes.

Tradisjonsmat

Pølsa hadde denne gangen valgt en Herrgårdsplatte, mens Vaffel’n ønsket å teste ut fersk suppe. Et godt grovt brød og smør fulgte med begge retten. Pølsas platte var for så vidt grei nok, men heller ikke mer. Den lune paien var litt bløt og bar preg av oppvarming i (mikro?)ovn. Ost, marmelade og laks var helt greie. Et pluss for kjøttbollene som ikke smakte industri.

Vaffel’n var mer heldig med sitt valg. Fersk suppe er god norsk tradisjonsmat, og denne smakte akkurat slik den skulle. God, rik kjøttkraft kokt på de rette uedle delene av storfeet. Den dype skålen inneholdt raust med kjøtt og gode møre grønnsaker. Alt etter boka og Vaffel’ns oppfatning av hvordan en god suppe skal være. Ikke tvil om at dette også er en vinner etter en søndagstur i terrenget her syd på øya.

Kommer tilbake

DKafé F15 , Alby Gård 1519 Moss. Tlf. 69 27 15 98 - www.alby.noet er egentlig vanskelig å bedømme servicen på et sted der det legges opp til at du skal gjøre nesten alt selv. Det blir pluss for at maten kom raskere enn angitt ved bestillingen. Vi avsluttet måltidet mette og middels fornøyde – Vaffel’n smilte bredest, og ryddet pent opp etter oss.

At vi kommer tilbake er det ikke tvil om. Det er jo den beste tomta i byen. Tenk om den kunne brukes litt mer i sommerhalvåret. På vei mot bilen tillater vi oss å drømme om en og annen kveldskonsert i parken med god vin eller øl i glassene og litt småmat man kunne dele på. Da hadde det garantert blitt trangt om plassen på plenen, men så var det det med den norske sommeren da…


Regningen for herregårdstallerken, fersk suppe, mineralvann og en Munkholm beløp seg til 318,- kroner. En helt grei pris for det vi hadde spist.

Artikkeltags