I går skrev Moss Avis om hunden Lucas, som ble funnet bundet fast til et betongrør i Vansjø. Saken vekker sterke reaksjoner, og Dyrevernalliansen er blant de som har engasjert seg. De har også utlovet dusør på 10.000 kroner for oppklarende tips i saken.

- Men vi har ikke fått inn tips som har utløst dusør i denne saken. Vi har opprettet et eget dusørfond for å øke oppmerksomheten rundt behovet for å følge opp dyremishandlingssaker. Og politiet har uttrykt takknemmelighet, fordi det lettere kommer inn tips fra publikum, noe som gjør jobben lettere for politiet, sier Marianne Kulø, fagleder i Dyrevernalliansen.

LES OGSÅ: Hund funnet dumpet fra Krapfossbrua - bundet fast til sementblokk

Dyrepoliti

Dyrevernalliansen er ivrig forkjemper for et dyrepoliti i Norge, og behovet kommer nok en gang tydelig frem i saken som har preget nyhetsbildet det siste døgnet.  FrP som både har programfestet at de vil ha et dyrepoliti og sitter ved makten i Norge i dag, oppfordres til å følge opp. Venstre og SV har på sin side programfestet at de ønsker et dyretilsyn, mens Miljøpartiet de Grønne ønsker begge deler.

- Når det skjer grove saker, er det lett at de ikke får den nødvendige oppmerksomheten i samfunnet. Men straff for dyremishandling kan gi opp til tre års fengsel, og dette må løftes frem og prioriteres, sier hun.

Manglende kompetanse

Kulø opplever at det er forskjell på hvordan politiet tar fatt i dyremishandlingssaker.

- Det varierer veldig. Hovedproblemet er at politiet ikke har tilstrekkelig kompetanse eller ressurser. De må prioritere, og menneskevelferd går foran, sier hun.

Kommentarfeltene i avisen og på Facebooksiden til Moss Avis har gått varme etter at saken om Lucas ble publisert i går. Kulø mener at grunnen til at folk reagerer så sterkt er at det er mange som har et forhold til familiedyr som hund og katt, og de typiske mishandligssakene som får oppmerksomhet i media gjelder nettopp familiedyr.

- Folk skjønner det, og det kommer nærmere, sier hun.

Hun opplever imidlertid ikke at folk reagerer like sterkt i det hun kaller systematisk dyremishandling av landbruksdyr.

- Der har man nok større tillit til at bonden, næringen og mattilsynet rydder opp. Folk har ikke like mye innsikt og kunnskap. Men familiedyr er noe folk har direkte kontakt med i sitt liv, sier hun.

LES  OGSÅ: - Håper rettssystemet gjør jobben sin

Mye hets

Kulø noterer seg at det er opprettet en egen facebook-gruppe mot dyremishandling i Moss.

- Der er det mye informasjon som vi ikke går god for, men det viser at folk mener at dyremishandlingssaker bør prioriteres, og blir opprørt over at det ikke blir tatt tak i.

Engasjementet ser de også på sine egne facebook-sider.

- Vi ser dessverre at det er mye hets. Men det er noe vi jobber aktivt for å følge opp hele tiden, for å unngå. Det er generelt uakseptabelt, understreker hun.