Silje Marie Hove var den første til å fortelle sin historie. Hun valgte å gå fem år tilbake i tid, til da hun var 12 år og stort sett opplevde å bli oversett.

Hun snakket om hvor mye makt som kan samles i en skolegård, og om hvor mye bedre det gikk da situasjonen endelig snudde og klassevenninnene begynte å se henne igjen.

– Historien har gjort meg til den jeg er i dag. Den gjør at det er viktig for meg å inkludere andre, sa hun.

Se flere bilder fra Kronsprins Haakons besøk i Vestby.

Verdighet

Og det er dette Dignity Day handler om; å bevisstgjøre ungdom på hva verdighet er. Initiativet til denne organisasjonen fikk Kronprins Haakon, den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen, og den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant i 2006.

Over 50 land og 300.000 elever deltok på selve Global Dignity Day den 15. oktober i år, og så er det kronprinsens jobb å reise rundt på skoler i Norge for snakke med elever om betydningen av verdighet:

– En «dignity story», er å gjøre noe godt for andre, og noe godt for seg selv, åpnet kronprinsen etter at alle var ønsket velkommen av rektor Per Hedum på norsk og engelsk, og elevrådsleder Caroline Slattum Frey på fransk.

Vestby videregående har et prosjekt gående denne uken med gjester fra Litauen, Danmark, Spania og Frankrike, så hva passet vel ikke bedre enn å bruke dagen til en global samtale om verdighet.

Modige og flinke

Opplegget foregikk delvis i 2. klasse/studiespesialisering, og delvis i plenum:

– Noe av metodikken her er å starte i en liten gruppe, for å tørre å stå fram i en større forsamling, forteller kronprinsen som syntes elevene i Vestby var modige og flinke.
Dette ble understreket av rektor Per Hedum som sa han var veldig stolt av elevene.

Alle har en historier

Historiene til elevene handlet alle om hva som skal til for å snu livet til det bedre. Én elev innrømmet å ha vært en mobber på barneskolen, og at det ikke gikk bedre enn at den som ble plaget, måtte bytte skole:

– Dette endret meg. Når jeg ser slikt i dag, blander jeg meg inn og tar den svakes parti.
En annen kunne fortelle at han hadde hørt at ungdomsskolen var den beste tiden:

– Det var den ikke for meg, så da jeg kom hit til Vestby videregående tenkte jeg at «dette kommer ikke til å gå». Men så ble jeg så godt tatt imot. Det var helt fantastisk for meg.
Og slik gikk historiene; om å hjelpe andre, om å bidra når noen møter motbakke, om å gjøre noe som endrer en selv.

Stor dag

– Dette har vært en stor dag for oss, sa Hedum som måtte innrømme at han hadde vært en smule spent før besøket:

– Det er faktisk første gang denne skolen har hatt kongelig besøk, fortalte han.
Et besøk som ble avsluttet med lunsj fra eget kjøkken, restaurant og matfag.