EpleMoss kan bli Norges beste

EpleMoss er nok en gang nominert til Årets beste eplemost.

EpleMoss er nok en gang nominert til Årets beste eplemost. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Men gutta som produserer eksklusiv most fra hagene i mossedistriktet, håper egentlig på å beholde andreplassen fra i fjor.

DEL

I fjor klarte EpleMoss den bragden å bli kåret til landets nest beste eplemost. Det resulterte i slagordet "Best i Østfold, nest best i Norge!".

Overrasket

I dag fikk gutta bak most-suksessen, Fredrik Tokerød Pettersen og Phillip Holthe Larsen gladmeldingen om at de nok en gang er nominert til Årets beste eplemost.

- Det er kjempegøy og en stor overraskelse, sier Tokerød Pettersen til Moss Avis.

Grunnen til overraskelsen er at han regnet med at juryen var ute etter den syrlige smaken, som var mer fremtredende i fjorårets EpleMoss. Årets most er betydelig søtere enn i fjor.

Dette henger igjen sammen med den varme sommeren, så søtere moster er en gjenganger i år. 

SE VIDEO OM EPLEMOSS HER

Slagord

Bak kåringen står Norsk Eplefest i samarbeid med Aperitif.  Hvilken most som får trone øverst på pallen i år blir avgjort tirsdag 25. november.

- Men egentlig håper jeg at vi blir nest best i år og, sier Tokerød Pettersen, som synes det er stas nok bare å bli nominert. Og får de andreplassen slipper de å bytte slagord.

Mosten oppsto som en reaksjon på alle eplene som råtnet rundt i hagene til folk, og gutta har syklet hele mosseregionen rundt i jakten på eplehager. De er blitt godt tatt i mot.

- Alle synes at det er veldig allright. Det er mange som ikke har tid til å plukke selv, og da slipper de å ha dårlig samvittighet, sier han.

Håndplukket

Selv om mosten lages av frukt som ellers sannsynligvis ville ha råtnet bort, betyr det ikke at de ikke er nøye med utvalget.

- Vi bruker lang tid og ser nøye på alle eplene, sier han.

Det de ikke kan bruke selv, blir mat til økologiske kuer, mens råtten frukt havner i komposten.

I fjor endte EpleMoss opp med en produksjon på 1000 liter, i år ble det 2800 liter. Allikevel er det en liten produsent sammenliknet med mange andre. Mosten får bein å gå på, og Tokerød Pettersen regner med at mye vil være utsolgt over jul. Men de er også nøye med å velge utsalgssteder; EpleMoss er ikke å få kjøpt hvor som helst.

Les mer om epleeventyret her

Artikkeltags