Eplemost fra Moss

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Best i Østfold, nest best i Norge! Fredrik Tokerød Pettersen og Phillip Holthe Larsen satser på most fra Moss.

DEL

Med dette litt utradisjonelle slagordet gjør Eplemost seg bemerket.

For i fjor inntok EpleMoss en meget sterk andreplass under en kåring av årets beste eplemost, vurdert og stemt på av 12 profesjonelle vinkelnere.

– Vi er veldig stolte av at vår aller første produksjon fikk en så sterk plassering. Vi har fått mye skryt, både fra Arne Brimi og selveste Ingrid Espelid, forteller EpleMoss’ Fredrik Tokerød Pettersen.

– Årets most er kjempegod men er kanskje en anelse søtere enn fjorårets, så det blir spennende å se om vi når opp i årets kåring, sier gründeren, som etter sin andre høst som produsent kjenner sin most.

Årets most er kjempegod men er kanskje en anelse søtere enn fjorårets

Dugnadsarbeid

Det hele startet høsten for tre år siden, da den nyinnflyttede mossingen begynte å legge merke til at epler fra mange epletrær gikk til spille. I stedet for å bli plukket, ble eplene bare hengende på trærne før de til slutt datt ned.

Året etter, høsten 2013, samlet han venner og familie til en storstilt eplesanke-dugnad, som resulterte i to tonn epler og starten på eventyret om EpleMoss.

– Å se en så fin ressurs som norske, kortreiste epler bli liggende og råtne på bakken, mens folk kjører til butikken for å kjøpe epler fra Spania innpakket i plast, gjorde vondt, forteller Fredrik som sammen med kamerat og medgründer Phillip har syklet mosseregionen på kryss og tvers på jakt etter nye eplehager.

Nå vet vi om de fleste epletrær i regionen

– Fordelen er at vi kommer i kontakt med hele Moss og har blitt skikkelig lommekjent. Nå vet vi om de fleste epletrær i regionen, smiler Fredrik som opprinnelig er fra Vesterbro.

Plukket med kjærlighet

Philip presiserer at det langt fra er epleslang de driver med.

– Vi spør alltid om lov før vi plukker epler, og nesten uten unntak blir folk kjempehappy for at vi vil plukke eplene deres. Vi passer godt på trærne deres og gir dem masse kjærlighet, smiler han.

Guttene har utviklet en egen teknikk for selve innhøstingen.

– Ved å riste på trærne og greinene faller eplene ned på bakken. Det lille dunket gjør at det utløses noe i eplene som gir mosten en spesiell smak. Godt jordsmonn og epler fra gamle trær gjør også sitt for at EpleMoss blir så god, forklarer Fredrik som leser alt han kommer over om epler. I tillegg har grunderene hentet inn god hjelp fra dyktige fagpersoner på Ås Landbrukshøyskole.

– Dessuten er det masse epler i Ås, smiler de eplefrelste guttene.

100 % epler

Innhøstingen av årets epler startet 1. september og ble avsluttet i midten av oktober. Grunnet ustabilt vær og lite pollinering har det vært et relativt dårlig epleår, forteller gründerene. Likevel klarte de å samle inn og sende over.

– Vi fikk hjelp av en ekspert til selve pressingen, forteller grunderene, som selv var med på hele presseprosessen.

At Dyhre Gård også produserer lokale epleprodukter ser ikke guttene på som noe problem.

– Vi er på en måte i to forskjellige ligaer og er mer kollegaer enn konkurrenter. Vår lille produksjon kan ikke sammenlignes med deres store drift. I tillegg så produserer de med epler fra egen gård mens vi samler inn fra ulike hager med tilfeldige sorter epler, forklarer Phillip

Stolte av produktet

Men eplekongene satser litt større i år enn i fjor. I tillegg til flere utsalgssteder i Moss er produktene deres er å finne i Oslo, hos Den Blinde Ku i Mathallen, og på spisestedet Palace Grill. Men guttene verner om gullet sitt og

– En matvarekjede har vært interessert i å drive distribusjon men vi har takket pent nei til det tilbudet. Vi er svært stolte av produktet vårt og vil holde det litt eksklusivt, sier Fredrik som helst vil møte og ta en prat med alle som kjøper produktet. Det håper han å få gjøre når de mot jul lager et lite utsalg i hagen.

En matvarekjede har vært interessert i å drive distribusjon men vi har takket pent nei


Leiligheten like ved togstasjonen i Moss, som tidligere har huset Sofagalleriet, har en stor hage som vender mot stasjonen. Ved porten til denne hagen håper Fredrik og Phillip å lage en liten stand hvor togpassajerer og forbipasserende kan få seg en smaksprøve . Besøkende vil også kunne få eksklusive tips om mostens mange bruksområder.

– Det finnes ingen grenser for hva mosten kan brukes til. Den passer utmerket til alle slags måltid, men er også fin å bruke i matlaging. En liten dæsj med most i fredagstacoen gir en rund, frisk smak, tipser Fredrik.

Høye på pæra

Fredrik og Phillip har allerede planene klare for neste høst. Da er målet å få til en enda større produksjon av EpleMoss og å utvide konseptet.

– På vår leting etter epler har flere har spurt om vi ikke også vil plukke pærene deres. Til nå har vi takket nei til det. Men det er jo viktig å bruke de ressursene som er her, det er jo grunnsteinen i produksjonskonseptet vårt, forteller Phillip.

Så neste høst blir det i tillegg til en ren eplemost produksjon også produsert en blandingsmost av epler og pærer, en såkalt EpleMoss som har blitt «Høy på Pæra».Guttene har store planer fremover og ser mange muligheter i veien videre. Men ennå er EpleMoss mer hobby enn jobb.

– Vi kaller det en jobby. Det er mye jobb med en enormt lav timelønn. Men jeg har satset og villet det, det er rett og slett en lidenskap. Men det endelige målet er å kunne leve av produksjonen, forteller Fredrik.

 

Artikkeltags