Ett år i stillhet

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

Maren Sofie Christensen (18) er leder av AUF Moss og omegn. Hun var på Utøya 22. juli 2011. Dette er hennes tanker ett år etter.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

22. juli var da terroren rammet meg og mine kamerater på Utøya. Ingen av oss hadde noen formening om at dette skulle skje, eller at noen kunne vise så mye hat. Han rammet meg og mine nærmeste, jeg fikk aldri tilbake kameraten min og heller ikke venninnen min. Han viste hat. Vi svarte med kjærlighet.

En måned senere startet skolen og problemene kom. Konsentrasjonsvansker. Jeg klarte ikke å mestre det jeg mestret før. Bare å skulle lese til en prøve ble en utfordring. Selv om jeg visste at jeg var trygg på skolen så følte jeg meg ikke trygg lenger. Det tok nesten et halvt år å bli trygg på at ingen ting kom til å skje med meg eller de jeg var mest glad i. Etter en stund merket jeg veldig godt at jeg ikke kom til å klare hele året og at jeg ikke ville droppe ut, så jeg delte opp året, til stor frustrasjon.

Dette har satt store spor i meg. Jeg blir raskere irritert og lei meg over småting. Jeg får mange ganger følelsen av at jeg ikke klarer å mestre selv de enkleste tingene. Og jeg velger heller å ta de letteste veiene fordi jeg ikke har noe overskudd til det jeg tidligere pleide å ha mer enn nok energi til.

Rettssaken har også satt store spor. Den første dagen i Fredrikstad tingrett var helt forferdelig, selv om det var godt å se «uhyret». Det som var dumt med at rettssaken startet på den tiden av året, var at eksamen ikke var langt unna. Totalt utslitt skulle jeg starte med eksamensoppgaver. Det var ikke helt slik jeg hadde sett for meg mitt siste år på videregående. Jeg hadde heller ikke sett for meg 22. juli, så greit nok.

Selvfølgelig så finnes det positive sider ved alt det onde. Jeg har lært å kjenne meg selv på en helt annen måte, jeg er mer sikker på mitt politiske ståsted. Og jeg er mer klar over hvem som var og er mine venner. Jeg er også utrolig takknemlig for at jeg ble reddet og hadde min beste venninne i behold. Og alle de andre gode vennene mine.

Som en oppsummering så har året etter 22. juli vært fylt av glede, sorg og utfordringer. Skolen har vært mer utfordrende enn hva jeg trodde den skulle bli. Det har vært noen nedturer, men også mange oppturer og mange opplevelser. Til høsten skal jeg ta igjen de fagene jeg ikke hadde i dette skoleåret.

Nå gleder jeg meg bare til å komme tilbake til Utøya for å avslutte et kapittel i mitt liv.

Artikkeltags