– De skjevhetene vi påpekte for mange år siden er fortsatt like ille, og at ingen vet hva som foregår, og at heller ingen våger å snakke er ganske enkelt trist, sier hun.

 

Boikotteffekt

Martinsen Goffeng hilser derfor en boikott av Ryanair velkommen og håper at man på den måten kan tvinge selskapet ut i det åpene landskapet.
– Alle flyselskaper bør kunne dokumentere at de følger arbeidsmiljølovene, der blant mye annet retten til å kunne organisere seg er særdeles viktig.

 

Turnover

Selv om arbeidskontraktene i Ryanair er hemmelige ligger grunnlønnen i følge Martinsen Goffeng på litt over 2000 kroner. Med tillegg kan den komme opp i 10–12 000 kroner i måneden.

Gjennomsnittelig ansettelsestid er på ni måneder. Martinsen Goffeng tror det skyldes at det tar så lang tid for de kabinansatte å nedbetale kursgjeld og uniformskostnader.


I LO er man klar over forholdene og vil i første omgang videreføre en organisasjonsoffensiv.

– Man skal ikke utelukke at vi tar initiativer over for de av Ryanairs ansatte som bor og opererer ut fra vårt distrikt, sier Ulf Lervik i LO. Lervik er også oppgitt over informasjonssjef McNamaras svar i gårsdagens Moss Avis vedrørende fagforeninger og lønn.

Lervik undrer seg blant annet over hvordan man skal kunne klare å ansette ansatterepresentanter og hvem som skal gjøre det.
– Her er det mye som bør opp og frem i lyset, sier han.