Fakkeltog for klimahandling

Prost Trond Tveit Selvik under fakkeltoget i Moss sentrum.

Prost Trond Tveit Selvik under fakkeltoget i Moss sentrum. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Onsdag kveld gikk barn, ungdom og voksne i fakkeltog gjennom Moss sentrum. Markeringen var et utrop mot klimagassutslipp.

DEL

Toget startet i gågaten og gikk innom møllebyen før de snudde og marsjerte bort til Arena. Der ble det holdt appeller både fra Tage Pettersen, Natur og Ungdom og Moss kirke.

- Vi krever at politikerne tar ansvar. Mesteparten av klimautslippet slippes ut i kommunene, derfor har Tage Pettersen og bystyret et stort ansvar med å kutte utslippene. Her i Moss gjelder det spesielt transport, men vi arbeider også med å få både kollektivfelt og sykkelvei. I tillegg ønsker vi at kommunen skal fjerne oljefyringen på alle kommunale bygg. Dessuten er det særdeles viktig at det blir innført kildesortering av matvarer. Matavfall som inneholder mye vann, blir brent, og har dårlig energiutnyttelse. Det vi ønsker er at kommunene kan se mer på muligheten for å omgjøre avfall til biogass og gjødsel, sa leder for Natur og Ungdom i Moss, Sindre Haakonsen.

Foregangsland

I følge FNs klimapanel må verdensutslippet av klimagasser gå drastisk ned for å unngå ekstreme endringer i klima. Ungdommene mener at Norge først og fremst må kutte klimautslippene i eget land, slik at Norge kan gå foran som et godt eksempel.

- Det som er viktig å tenke på er at klimautslippene i Norge må ned. Men resultatene viser at Norge langt i fra er så bevisste som de gir utrykk for. Utslippene i Norge øker hvert eneste år, men vi vet at vi er nødt til å kutte 40 prosent innen 2020. Slik det er nå holder det ikke mål, sa Haakonsen.

Han får støtte av prost Trond Tveit Selvik, som mener det er politikernes ansvar å skaffe tilveie rammevilkårene som gjør at det lønner seg å handle miljøvennlig.

- Vi snakker om det å verne om skaperverket, om det å ha et forvaltningsansvar. Men vi forvalter dårlig. Da finanskrisen kom hadde Norge milliarder kroner til å berge pengene våre, men når det dreier seg om å redde miljøet, sitter pengene dypt. Klimaspørsmål står ikke høyt på dagsordenen, og det er her jeg mener vi mister fokus. For meg er klima og rettferdighet to sider av samme sak. Jeg synes det er betenkelig når vi som et av verdens rikeste land sto som nummer 3 på verdensstatistikken for klimatiltak, at vi nå ligger på en 12. plass. Derfor er det viktig å delta på slike markeringer som i dag, sa den nytilsatte prosten.
 

Ung og bevisst

Blant fakkelbærerne gikk 9 år gamle Mathilde Haakonsen. Egentlig skulle Mathilde ha vært hjemme og sett på Jul i Blåfjell, men hun syntes det var viktig å vise støtte for et bedre miljø.

- Hjemme passer jeg på at vi ikke bruker mer energi enn nødvendig. Det å slå av lys i rom der man ikke oppholder seg, og sortering av søppel, fortalte 9-åringen.

Se flere bilder fra fakkeltoget her!

Artikkeltags