Gå til sidens hovedinnhold

Fant gammelt skipsvrak på badestrand

Artikkelen er over 7 år gammel

Sportsdykkere kommer stadig over gamle skipsvrak, men ikke så ofte på én meters dyp.

Det var nemlig det som skjedde da Dan Kåre Engebretsen og dykkervenner fra Moss Undervannsklubb skulle teste en metallsøker på stranda ved Nes camping forrige uke.

På bare snaut én meters dyp, og stikkende tjue centimeter over sandbunnen oppdaget de spantene til et gammelt skip.

Det er sikkert mange som har svømt og gått over dette vraket i mange år uten å oppdage det

– Det er en såkalt tre-spanter – en relativt stor båt som ligger på bunnen her. Det er sikkert mange som har svømt og gått over dette vraket i mange år uten å oppdage det, sier Engebretsen.

Gammelt

Han kan foreløpig ikke si noe om alder på skipet, og vet heller ikke hvor lenge det har ligget like utfor stranda på Nes. Men antar at det er minst hundre år gammelt.

Det finnes imidlertid en melding der om et vrakfunn fra Nes på 60-tallet

– Man kan vanligvis se slike vrak på satellittbilder, men dette har ikke vært oppdaget før nå. Vi vet at det ikke har vært meldt inn til Norsk maritimt museum før vi gjorde det. Det finnes imidlertid en melding der om et vrakfunn fra Nes på 60-tallet, men uten nærmere stedsangivelse, opplyser dykkeren.

Senket?

Hvis båten har forlist ved Nes burde det ha stått nedtegnet i et register, men Engebretsen har foreløpig ikke funnet det omtalt noe sted. En annen teori er at noen har «senket» båten med vilje.

– Det er ikke uvanlig at man senket skip for å bruke skroget som brygge. Det skjedde blant annet ved Røeds-stranda i Larkollen, men det virker litt unaturlig at det skal ha skjedd her, mener Engebretsen.

Han har vært med på å finne flere vrak de siste årene, og mener at det er noe av det morsomste med dykkerhobbyen.

– Vi har ikke lov til å grave frem eller opp noe av det vi finner. Det er det Norsk maritimt museum som må ta seg av. Jeg tror ikke dette vraket kommer så høyt opp på deres prioriteringsliste, men de kan jo ta en titt hvis de er i nærheten, sier han.

LES OGSÅ: Korallrev fra istiden i Mossesundet