Kjell Waalmann Gabrielsen var ikke helt A4.

Det er godt kjent at maleren Edvard Munch bodde på Grimsrød Gård i perioden 1913–1916. Fra 1939 var det en mer ukjent, men likevel fargerik mann som overtok eierskapet til den flotte eiendommen på Jeløy.

Kjell Waalmann Gabrielsen. Nedover i artikkelen skal vi fortelle den sanne historien om skattejakten på Grimsrød Gård i 1994, og vi skal dvele litt ved en side av industrihistorien i Moss som ikke er mye omtalt.

Gabrielsen ble etter hvert eneaksjonær i Grimsrød Fabrikker AS, bedriften som i Moss ble kalt «Skurefilla». Det var et stort marked for skurekluter og klutene fra Grimsrød Fabrikker på Jeløy holdt høy kvalitet.

Mange mente at han var en god, gammeldags gjerrigknark

Dette ga klingende mynt i kassa til Kjell Gabrielsen. Mesteparten av formuen hans ble tjent opp i fabrikken. Men Gabrielsen hadde også en annen egenskap som sikret ham store verdier; han var ekstrem sparsom. Mange mente at han var en god, gammeldags gjerrigknark.

Rykter om store skatter

Da han døde 3. desember 1993 viste det seg likevel at han hadde god omtanke for andre. Det var i hovedsak Frelsesarmeen, Kreftforeningen og Jeløy Kurbad i Moss som ble tilgodesett som arvinger.

Vi hadde tidlig indikasjoner på at det kunne være gjemt en del penger i huset

Etter hans død oppsto det et rykte i Moss om at han hadde gjemt unna massevis av skatter på Grimsrød Gård. Mange fablet om gull, penger og diamanter, men ingen visste noe sikkert.

Luktet mugg av pengene

Noen av hans få nære venner hadde nevnt at de hadde sett en gullbarre. Og da en av hans nærmeste medarbeidere besøkte ham kort tid før han døde, hadde Gabrielsen, på sitt sedvanlige kryptiske vis, tegnet en firkant med målene én og to. Han sa ikke hva dette skulle symbolisere, men det ble tolket til å være forholdstallene på en gullbarre.

Det skulle etter hvert vise seg at denne firkanten hadde en annen mening.

Carl August Heilmann, som var advokat i Moss på denne tiden, var testamentfullbyrder for Kjell Gabrielsen, og han saumfarte huset i flere måneder uten å finne verken gull eller andre skatter. Men han fant penger.

– Vi hadde tidlig indikasjoner på at det kunne være gjemt en del penger i huset. En bankmann fortalte at Kjell Gabrielsen i ny og né var i banken for å betale regninger, og da luktet det alltid mugg av pengene, forteller Heilmann.

Telte hundrelapper i frostrøyk

På soverommet sto det et pengeskap, og i det fant testamentfullbyrderen en sirlig rekke med hundrelapper. Han tok umiddelbart kontakt med en advokatkollega, slik at de sammen kunne dokumentere funnet. Dette var i romjula 1993. Da ingen hadde bodd i huset på en stund var det iskaldt der. Og mens frostrøyken sto rundt advokatene, telte de hundrelapper til den store gullmedalje; 820.000 kroner i alt.

En nabo, som også var en god venn av Gabrielsen, fortalte på sitt dødsleie at det mye omtalte gullet lå gjemt bak en planke i biblioteket. Dette viste seg å være et villspor, men på dette gjemmestedet ble det i stedet funnet en pistol med ammunisjon.

Etter disse funnene fortsatte testamentfullbyrderen å undersøke huset, men fant ingen av de angivelige hemmelige skattene.

Vi var litt skuffet over at pengeskapet var så lite

I april 1994 fikk advokat Heilmann bistand av Åsmund Svendsen i Moss Antikvitet- og Auksjonsforretning for at han skulle lage en oversikt over innbo og løsøre, med henblikk på at alt skulle auksjoneres bort.

– Under en konfirmasjonsmiddag for et av mine barn rundt månedsskiftet april-mai fikk jeg en spesiell telefon, forteller Heilmann. Vi lar Åsmund Svendsen fortelle videre:

- Jeg er blitt millionær

– Jeg ringte Carl August Heilmann, og da han tok telefonrøret sa jeg bare: «Jeg er blitt millionær». Advokaten hørte ikke så godt etter, og ba meg vente til en annen dag, for han var ganske opptatt med konfirmasjonsfeiringen. Men jeg var litt oppspilt, og insisterte på at han skulle høre på meg: «Jeg er millionær, for nå har jeg funnet safen!» Da våknet Heilmann, og han rev seg etter hvert løs fra konfirmasjonen, og møtte opp på Grimsrød, sammen med sin daværende svoger, Tor Schmedling, som var en god fotograf. Advokaten ville sikre en solid dokumentasjon av funnene i safen.

Safen ble funnet i et kjellerrom. Bak en hylle full av malingsbokser og Norgesglass var det noe som lignet et pipefundament. Men over dette området var det ingen pipe.

En nærmere undersøkelse viste at det var et hemmelig rom bak hylla, og inne i dette rommet oppbevarte Kjell Gabrielsen en safe. Rommet var én ganger to meter, og det var nok dette Gabrielsen hadde forsøkt å formidle til sin medarbeider på dødsleiet.

Brukte vinkelsliper

Dermed viste det seg for en gangs skyld at folkesnakket faktisk hadde en kjerne av sannhet. Skattefinnerne fant ikke nøkkelen til safen før lenge etterpå. (Den hadde Gabrielsen gjemt i et hulrom bak en list i et skap på soverommet sitt).

Åsmund Svendsen dro derfor i gang med vinkelsliper, og greide å åpne safen uten å skade innholdet.
– Vi var først litt skuffet over at pengeskapet var så lite, sier Tor Schmedling, og fortsetter:
 

– Vi trodde det ikke kunne være plass til særlig mange verdigjenstander. Men så feil kan man ta. Her fant vi ikke mindre enn 150 diamanter, flere minnemynter i gull og 21 kilo gull, fordelt i små brikker. Den gang var gullet verdsatt til 82 kroner per gram. Total verdi på bare gullet var 1,7 millioner kroner.

– Vi la innholdet i safen utover et bord, og stemningen var elektrisk, forteller Schmedling.

– Vi visste at vi var de eneste som kjente til disse skattene, og fleipet om at vi nå lett kunne gjøre oss til kjeltringer.

Auksjonerte bort innboet

Det ble en rykteflom i Moss om funnene på Grimsrød Gård, og da det skulle holdes auksjon over innbo og løsøre i juni 1994, ble alt solgt for til sammen 1,2 millioner kroner.

Mange kjøpte stoler, sofaer og senger for priser som lå langt over normale «auksjonspriser». Sannsynligvis plukket flere fra hverandre salgsobjektene for å se om Kjell Gabrielsen hadde gjemt unna noen diamanter eller gullbarrer på andre hemmelige steder. Det er ikke kommet meldinger om at noe ble funnet, men det er jo heller ikke sikkert at eventuelle finnere hadde interesse av å utbasunere sine funn for offentligheten.

Ble fordelt på flere

Hvor ble det så av verdiene som Kjell Gabrielsen hadde spart opp og gjemt på de merkeligste steder? I sitt testamente, som han skrev ett år før han døde, sørget han for at alle aksjene i Grimsrød Fabrikker tilfalt Frelsesarmeen. Også Gabrielsens tomtegrunn i Bråtengata 66 ble tiltenkt Frelsesarmeen. Mens eiendommen Grimsrød Gård tilfalt Jeløy Kurbad.

I Kjell Gabrielsens testamente ble en tidligere aksjonær i Grimsrød Fabrikker begunstiget med en million kroner. Mens en av hans nærmeste medarbeidere i Grimsrød Fabrikker ble tilkjent en halv million kroner.

All øvrig formue ble gitt til Den Norske Kreftforening.