Fant sprengstoff fra krigen

Mathias Alexander Hagren (8) fant sprengstoff i skogen i Våler.

Mathias Alexander Hagren (8) fant sprengstoff i skogen i Våler. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På skogstur med pappa fant Mathias Alexander Hagren (8) fra Svinndal dynamitt fra krigens dager.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Mens vi er på tur roper plutselig sønnen min, pappa – pappa, du må komme og se på dette.- Jeg trodde først han hadde funnet noe gammelt søppel, men det viste seg fort at det var dynamitt fra krigens dager – etterlatt av gutta på skauen, sier Thomas Hagren.

Les også: Ordfører måtte vaske dassen før oppvaskmøte

Kjent droppsted

Under en fjellhylle, dekket av mose og noen steiner lå pakkene med til sammen halvannen kilo dynamitt. Hagren skjønte umiddelbart at dette var noe som hadde ligget i Svinndal-skogen siden 1940-tallet, da området var mye brukt til flydropp av våpen og annet materiell.

- Jeg har jo sett gamle containere fra krigen ligge igjen i skogen. I 30 år har jeg gått rundt i området og utforsket, men aldri funnet noe slikt som dette. At sønnen min på åtte skulle komme over dette på sin første tur i området er helt utrolig, smiler Thomas Hagren.

Les også: Er dette Norges kuleste sommerjobb?

Hagren fikk forklart sønnen at dette var farlige saker, og at han absolutt ikke måtte røre dynamittpakkene.

- Jeg tør nesten ikke tenke på hva som kunne ha skjedd hvis han og noen jevnaldrende kamerater hadde funnet dette mens de var på tur alene, sier Hagren.

Forsvaret

Far og sønn tok umiddelbart kontakt med Vansjø Lensmannskontor, og en ukes tid etter funnet var de med politiet ut i skogen – sydvest for Sæbyvannet i Svinndal – og viste funnstedet.

- Vi spurte politiet om vi kunne få papiret dynamitten hadde ligget i og gi den til bygdemuseet, men ble fortalt at selv papiret var så innsauset med dynamittrester at det kunne være farlig å oppbevare, forklarer Hagren.

Tre eksperter fra Forsvaret ble umiddelbart med politiet ut i skogen, og de tok ingen sjanser med den gamle dynamitten.

- Ved dynamittfunn er vanlig prosedyre å sprenge det på egnet sted som for eksempel et grustak, men i dette tilfellet anså ekspertene den gamle dynamitten som så skjør at de bar torde flytte den noen meter for destruering, sier Viggo Hansen – politibetjent ved Vansjø Lensmannskontor.

Stort krater

Eksplosjonen ved destrueringen var så kraftig at det etterlot et stort krater i skogen. Hansen anslår at det var på rundt to meter i diameter.

- Ekspertene fra Forsvaret mente at selv om dynamitten var gammel, så hadde den en effekt tilsvarende én kilo moderne sprengstoff, opplyser Hansen.

Han oppfordrer alle som eventuelt skulle komme over tilsvarende funn om å ikke røre sprengstoffet og umiddelbart ta kontakt med politiet.

- Hagren har gjort omtrent alt riktig i denne saken, sier han.

Finneren selv var aldri i tvil om at det eneste riktige var å kontakte politiet.

- Det er mange som har sagt at jeg nok var veldig i snartenkt da vi fant dynamitten, men selv føler jeg ikke det. Jeg visste at det kunne være livsfarlig, og at det eneste å gjøre var å varsle politiet, mener Hagren. 

Artikkeltags