«Fido» døden nær etter heteslag i bil

 «Fido» ble fraktet til dyreklinikken på Jeløy med heteslag. Nå må han få behandling av dyrlege Ruth Anne Aas. – Vi håper at han skal klare seg, sier hun.

«Fido» ble fraktet til dyreklinikken på Jeløy med heteslag. Nå må han få behandling av dyrlege Ruth Anne Aas. – Vi håper at han skal klare seg, sier hun. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tirsdag døde en hund på Jeløy Dyreklinikk etter å ha blitt etterlatt i en varm bil. «Fido» kan ha blitt reddet i siste liten.

DEL

Veterinær Ruth Anne Aas ved Jeløy Dyreklinikk advarer hundeeiere på det sterkeste mot å la dyrene bli igjen i bilene i sommervarmen.Hun forteller at de hvert år opplever tragiske tilfeller. Tirsdag skjedde det første dødsfallet denne sommeren. En hund som hadde oppholdt seg over lengre tid inne i en glohet bil ble i all hast fraktet til klinikken. Men livet sto dessverre ikke til å redde.

– I ekstrem varme blir hunder blir svært raskt dehydrerte, noe som igjen kan føre til blodtrykksfall og organsvikt. Denne hunden var det så vidt liv i da den kom til oss og da er det dessverre vanskelig å gjøre noe, forteller Aas.

Han får intravenøst og er på ingen måte utenfor faresonen. Men heldigvis går det rette veien

Oppgitt

Flere andre hunder har også blitt behandlet for heteslag de siste dagene, som en følge av overoppheting i bil. En av disse er «Fido», som fortsatt kjemper for livet, ifølge dyrlegen.

– Han får intravenøst og er på ingen måte utenfor faresonen. Men heldigvis går det rette veien, forteller Aas.

Veterinæren er oppgitt over at mange hundeeiere aldri ser ut til å lære – selv om det hver sommer blir advart mot å etterlate hunder i biler.
– Det er spesielt i den første tiden etter at varmen er kommet at vi opplever mange overopphetinger. Så vi må bare fortsette å advare, ser det ut til, sier hun.

Ring politiet

Aas forteller temperaturen i en bil fort kan nå 60 grader. Ifølge henne hjelper det lite å ha vinduene eller døren på gløtt. Å parkere bilen i skyggen er heller ikke å anbefale, da sola beveger seg raskt og skyggen kan forsvinne.

Vi frykter at det kan bli flere tragiske dødsfall de nærmeste dagene

– Hundens normaltemperatur er på 38–39 grader. De kan tåle også 41, men hvis den stiger til 42,5 vil hunden dø i løpet av få minutter. Med andre ord, i ekstrem sommervarme har hunden det best hjemme, sier hun.

– Hvis man oppdager hunder i varme biler er det best å ringe politiet. En annen mulighet er å få kjøpesenteret til å rope opp bileieren over høyttaleranlegget. Statens vegvesen har også en SMS-tjeneste som kan gi deg navnet på eieren. Å knuse ruten fører bare til trøbbel, forteller Aas.

Dersom uhellet først er ute er det viktig å få kjølt ned hunden så fort som mulig, for eksempel med våte håndklær, råder hun.
– Vi frykter at det kan bli flere tragiske dødsfall de nærmeste dagene, avslutter hun.

Artikkeltags