Foreldre bør kurses i nettvett

Mange foreldre tar ukloke valg når de legger ut bilder av barna sine på nettet. - Gi dem et kurs i nettvett, oppfordrer Datatilsynets slettmeg.no.

Mange foreldre tar ukloke valg når de legger ut bilder av barna sine på nettet. - Gi dem et kurs i nettvett, oppfordrer Datatilsynets slettmeg.no. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Erfaringer viser at halvparten av alle uønskede bildepubliseringer på nett er forårsaket av folk man kjenner. – Gi foreldrene dine et kurs i nettvett, sier Datatilsynets hjelpetjeneste mot nettkrenkelser, slettmeg.no.

DEL

- Foreldre glemmer at også barna har rett på personvern. Selv om foreldrene har myndighet til å legge ut bilder og informasjon om barna sine på nett, betyr ikke det at de ukritisk bør legge ut bilder fra familiebesøk, skoleavslutning eller julefeiring. Er man i tvil om bildet hører hjemme på nettet eller ikke, bør tvilen komme barnets personvern til gode, sier prosjektleder i slettmeg.no, Lars-Henrik Paarup Michelsen.

I 2010 vil slettmeg.no ha håndtert godt over 3000 henvendelser fra kvinner og menn i alle aldre. Ti prosent av disse gjelder bilder publisert på internett uten samtykke fra den avbildede. I annenhver sak som slettmeg.no har mottatt om uønsket bildepublisering, er det kjente eller familiemedlemmer av den krenkede som står bak bildepubliseringen.

Les også: Mosserussen utviser nettvett og sletter i tide.

Følger med på mamma og pappa

Undersøkelser viser at åtte av ti foreldre som er på Facebook er venner med barna sine. Halvparten av disse opplyste at formålet med vennskapet er å ha oversikt over hva barna gjør og utsettes for på nettsamfunnet.

- Man kan snu spørsmålet andre veien: Hvor mange barn er venner med foreldrene for å holde et øye med hva de gjør? spør Michelsen

Ifølge ham er det ofte de over 40 som går i de dypeste fellene når de kaster seg på nett. Man ser stadig foreldre som ikke forstår forskjellen på private meldinger og veggmeldinger på Facebook. Mange forstår heller ikke at bildene de legger ut ikke bare kan sees av deres egen vennegjeng, men også ofte av barnas venner.

- For en trettenåring kan det være katastrofalt når mamma eller pappa legger ut bilder fra julemiddagen hvor pinnekjøttet har havnet i fanget i stedet for i munnen. Selv om bildet har humoristiske tilsnitt, så er det ikke like morsomt når alle barnets venner har sett bildet på Facebook, forklarer Paarup Michelsen.

- Gi et kurs i godt nettvett hvor man går gjennom Internetts forskjellige sider. Det vil være til stor glede både for barn og voksne. I kurset kan man ha poster som ”Hvordan gjenkjenner man en spam-mail?”, ”Olav har sendt lenke til en morsom video på nett, bør jeg egentlig klikke på denne?”, ”Grunnkurs i innstillinger i Facebook”, ”Er det alt man bør dele på nett?” og lignende, råder Paarup Michelsen.

Blokker foreldre uten nettvett

Slettmeg.no har samtidig utviklet ytterligere et virkemiddel for barn som mener foreldre legger ut for mye på nett i forbindelse med jul og nyttår. På tjenestens nettsider er det lagt ut gule og røde kort som barn og ungdom kan skrive ut til bruk i ferien og ellers i året. Kortene kan deles ut til foreldre som i mangelen av nettvett ukritisk legger ut bilder og annen privat informasjon på Internett.

Les også: Barn bør lære nettvett i barneskolen. 

Gi gult og rødt kort

- Gult kort benyttes som en advarsel til foreldre som legger ut uønskede bilder og annen informasjon på nett. Rødt kort benyttes når dette gjentar seg. Er man venn med far eller mor på Facebook, kan rødt kort også føre til at man blokkerer dem fra vennelisten. For mange foreldre vil det nok oppfattes som en streng straff å ikke kunne ha innblikk i barnas bevegelser på nett. Foreldreblokkeringen må selvfølgelig oppheves når den uønskede informasjonen fjernes og mamma eller pappa har sagt unnskyld for publiseringen, sier Paarup Michelsen.

Les mer om nettvett og gule og røde kort på slettmeg.no.

Artikkeltags