Fortviler over manglende hjelp fra Moss kommune

 – Naboene spurte meg rett ut om jeg ikke heller kunne ha ham på institusjon til tiltak var på plass. Jeg svarte at min sønn bor hjemme hos meg, sier Birgitte Skontorp. Sønnen Sebastian (13) og datteren Seline Marie(5) husker i hagen.

– Naboene spurte meg rett ut om jeg ikke heller kunne ha ham på institusjon til tiltak var på plass. Jeg svarte at min sønn bor hjemme hos meg, sier Birgitte Skontorp. Sønnen Sebastian (13) og datteren Seline Marie(5) husker i hagen.

Av og
Artikkelen er over 9 år gammel

Birgitte Skontorp kjemper for å få hjelpen hun har krav på fra Moss kommune til sønnen. Naboene vil nå ha ham ut inntil tiltak er på plass.

DEL

Hverdagen er i ferd med å bli fullstendig uutholdelig for alenemoren Birgitte Skontorp etter at naboene på Ørejordet forlanger at sønnen hennes Sebastian (13) må flytte ut av rekkehuset inntil tiltakene hun har søkt om er på plass. Sebastian har en multidiagnose med blant annet Downs syndrom, diabetes og hjertefeil og har den siste tiden fått en farlig fascinasjon for ild. Han må fotfølges døgnet rundt fordi han finner på mye ugagn uten egentlig å være slem.

Les også om at Birgittes naboer er redde for sønnen Sebastian.

Vil ha sønnen hjemme

En tidlig morgen startet han en brann, og nå har naboene hatt møte og de krever at Sebastian flytter ut inntil alle tiltak er på plass. Men Skontorp og samboeren mener at de har situasjonen under kontroll og nekter å sende gutten på institusjon.
– Sebastian er min gutt og han skal bo her hos meg. Så må kommunen snart gi meg den hjelpen jeg trenger, sier den utslitte tobarnsmoren på Ørejordet.

Utslitt

Skontorp har eneansvaret for Sebastian og en datter på fem år. Siden hun flyttet fra Rygge til Moss for seks år siden, føler hun at hun har måttet kjempe for å få mer omsorg og avlastning for Sebastian. Nå er hun utslitt og frustrert over den manglende hjelpen og trege saksbehandlingen fra kommunen.
– Jeg er innvilget avlastning én helg i måneden og støttekontakt tolv timer i måneden. Men kommunen har ikke klart å skaffe verken støttekontakt eller avlaster for min sønn. Det er mine foreldre, som er i midten av sekstiårene, som er mine eneste avlastere, forteller hun.

Brudd på forvaltningsloven

Siden samværsavtalen med faren til Sebastian har opphørt, så trenger hun mer hjelp fra kommunen. Hun trenger blant annet sårt noen ukers avlastning i sommer. Skontorp har verken fått forvaltningsmelding fra kommunen på at de har mottatt søknad om slik avlastning eller hørt noe om hun får det. Men via en person som er involvert i behandlingen av Sebastian fikk hun for få dager siden vite at kommunen ikke gikk inn for dette.
– Hvorfor får ikke jeg beskjed om det? Dette har jeg jo krav på. Det er brudd på brudd på forvaltningsloven og det er trenering og ansvarsfraskrivelse hele veien, sier hun fortvilet og får støtte fra blant andre Norsk Forbund for Utviklingshemmede.

Norges Forbund for Utviklingshemmede mener saken er hårreisende.

Startet brann

Natt til 6. april skjedde det som ikke skulle skje; Sebastian hadde sneket seg ut av sengen til mor og laget brann i vaskerommet i kjelleren. Sekunder etter styrtet han opp til moren og sa at han var redd. Sebastian er 13 år, men har kommunikasjon og forståelse som ligger på samme nivå som barn i to-tre årsalder. Heldigvis ble ingen skadet. Etter dette kontaktet politiet barnevernet, som fikk presset på for at en ergoterapeut fikk ordnet med alarmer. Men naboene er redde og har hatt møte med Skontorp. Hun føler seg frosset ut og etterlyser empati og forståelse for hennes situasjon.
– De vil ikke høre på meg. De spør om ikke Sebastian kan bo på institusjon inntil tiltakene er på plass. Men Sebastian skal bo her hos meg, og jeg har rett til å bo her, sier hun.
– Naboene sier at de er redde, har du forståelse for det?
– Ja, det har jeg. Jeg har forståelse og respekt for deres bekymring. Men vi føler at vi nå har god kontroll over situasjonen, sier hun. Samboeren hennes, Helge Johansen, bekrefter det.
– Vi føler at vi har kontroll på ham, i den grad det er mulig. Men det vil alltid være noen ekstra utfordringer med Sebastian, sier han.
Moss Avis har forelagt saken for rådmann Hans K. Birkeland:
– På grunn av streiken vil det ta uker før Moss kommune eventuelt kan kommentere denne saken.

Artikkeltags