Gå til sidens hovedinnhold

FpU vil ha mer tid til sexprat

Artikkelen er over 9 år gammel

– Vi som er unge i dag opplever mediefokuset på sex som et veldig press. Derfor trenger mange å snakke med en helsesøster, sier ungdommene i FpU.

I går sto de to ungdomspolitikerne Alexander Leirstein (15) og Stephan Bergmann Johansen (14) fra Moss og Omegn FpU utenfor Kirkeparken videregående skole i gågata i Moss og delte ut flygeblader og kondomer til forbipasserende.

Vil øke. De aksjonerer nå for å få oppmerksomhet rundt sin hjertesak.
– På noen av skolene her i Moss har de bare 20 prosent stilling for helsesøster og det mener vi er altfor lite, sier Leirstein.

Mange har veldig mange ting de lurer på i forhold til kroppen sin

– Bedre læringsmiljø

– Vi vet at det er veldig mange ungdommer som trenger å prate med helsesøster. Og nå ser vi at de at kuttet på Kirkeparken, fra tre til to dager i uke, sier Bergmann Johansen.

Helsestasjonen i Moss har nylig holdt «Kondom-kurs» for gutter. Men guttene mener at behovet blant ungdommer for å prate med en helsesøster én til én har blitt mye større med årene.

– Man kan liksom snakke med helsesøster om alt. Men det er best når man er én til én. Mange har veldig mange ting de lurer på i forhold til kroppen sin og vi mener at det å ha en helsesøster som er tilgjengelig er med på å skape et godt psykisk læringsmiljø, sier Leirstein.

Bidra

De forteller at de nå ønsker at fylkeskommunen ser behovet for å øke stillingene til helsesøstrene på de videregående skolene i distriktet.

– Nå håper vi at fylkeskommunen vil være med å bidra, sier de.
Selv går de to guttene fortsatt på ungdomsskolen i Moss og Råde. På Stephan sin, Råde ungdomsskole, har de ikke helsesøster for tiden.

– Vi hadde en helsesøster som hadde 20 prosent stilling. Men nå har vi ingen, sier han. På Bytårnet, der Alexander går, har de en helsesøster som er der onsdag og fredag forteller han. Det blir da ofte sånn at man må vente lenge for å få en time, forklarer han.

– Vi tror jo på at hvis fylkeskommunen vil prioritere dette så klarer de det, sier de.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.