Gå til sidens hovedinnhold

Fra tap til overskudd

Artikkelen er over 8 år gammel

Med 50 millioner i omsetning ble 2012 et rekordår for Moss Jern- og Stanseindustri. 2013 ser også bra ut.

Produsenten av tynnplatekomponenter som holder til i Rygge, har klart å snu det ublide møtet man fikk med finanskrisen.

Millionunderskudd er snudd til millionoverskudd. Regnskapet i Brønnøysund viser et resultat før skatt på tre millioner kroner for 2012. I 2009 kom Dag Gløer Aarum kom inn i bedriften som daglig leder. Året før hadde Hønefoss-selskapet Tronrud Engineering kjøpt bedriften.

Kostnadskontroll

Noe av det første som måtte gjøres var å tilpasse antall ansatte til bedriftens produksjonsnivå. Over to år ble derfor ble 15 stillinger kuttet.

‑ I 2008 fikk vi et kundebortfall på 30 prosent. Vi kunne ikke fortsette uten å ta et betydelig bemanningskutt, sier Aarum som mener det konstante fokuset på kostnader, samt sikring av gode innkjøpsavtaler, er en viktig del av suksessforklaringen.

LES OGSÅ: Tror nytenkning og utvikling må til for å redde industrien

Effektiv produksjon

En annen meget viktig faktor er omleggingen fra lagerproduksjon til ren ordreproduksjon. Varelageret er redusert fra 12 til fire millioner, og omløpshastigheten er blitt firedoblet.

‑ Før hadde vi en ordrehorisont på to måneder. Nå snakker vi om to uker. Markedet er nervøst. Da er fleksibilitet avgjørende, sier Aarum.

I likhet med konkurrenten Partnertech i Moss, kjenner MJS, tross tiltak, en stadig sterkere pust fra lavkostland. Det sporer til effektivitet samtidig som bedriften vurderer samarbeid med lavkostland.

Felles løft

På Moss Jern – og Stanseindustri, MJS, har lønnsoppgjørene for de 31 ansatte, med unntak av i fjor, vært magre. Isteden har bedriften vært rundhåndet med bonus når resultatene vises i regnskapene. Det er noe som bidrar til økt motivasjon.

‑ Å snu en bedrift handler om at alle drar i samme retning. Man må være best i konkurransen, og da må alle yte sitt beste. Det har vi klart å få til hos oss, sier Dag Gløer Aarum.

Han får full støtte fra lederen i verkstedklubben, Odd Roksvåg som har jobbet på bedriften i 26 år.

‑ Det handler om å løfte sammen. Moderate lønnsoppgjør har vært nødvendig for å sikre jobbene, sier Roksvåg.

Kompetanse

Bedriften har også satset tungt på kompetanseutvikling for alle sine ansatte.

‑ Vi kan uansett ikke konkurrere med lavkostland på pris, men på kunnskap og kompetanse må vi være best. Derfor har det også vært viktig for oss å ansette godt kvalifiserte mennesker, sier Dag Gløer Aarum som også mener Tronrud Engineering som eier, og et profesjonelt styre har spilt en nøkkelrolle på bedriften.