Frikjent for dobbel parkeringsvaktpåkjørsel

Mens det så slik ut ved Stortorget i mars i fjor, hevdet parkeringstbetjenten at bilisten kjørte på henne, men retten trodde ikke på forklaringen.

Mens det så slik ut ved Stortorget i mars i fjor, hevdet parkeringstbetjenten at bilisten kjørte på henne, men retten trodde ikke på forklaringen. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

En 34 år gammel mossing ble frifunnet for å ha kjørt på en kvinnelig parkeringsvakt to ganger. – Underlig, mener Fredrikstad tingrett om forklaringen til parkeringsvakten.

DEL

Mossingen ble frifunnet for påtalemyndighetens påstand om vold mot offentlig tjenestemann, men dømt til 45 dager betinget fengsel for å ha forsøkt å forhindre betjenten i å ta bilde av situasjonen.

Trodde på vitne

Bakgrunnen er at 34-åringen sto parkert utenfor Nellys Kebab i sentrum av Fredrikstad med motoren i gang, fordi han skulle plukke opp kjæresten som var på vei over gangbrua, skriver Fredriksstad Blad.

Da parkeringsbetjenten ba ham flytte seg fordi han ikke kunne stå parkert på stedet, hevdet hun at bilisten forsøkte å kjøre på henne to ganger, at hun ble rammet over knærne, og at hun havnet oppe på bilpanseret som følge av handlingene.

Det retten beskriver som underlig, er at to påståtte påkjørsler ikke resulterte i skader verken på kroppen eller på klærne. Retten legger også mer vekt på en vitneforklaring enn på parkeringsbetjentens forklaringer, i det den 34 år gamle bilisten frifinnes for påtalemyndighetens påstand om utøvelse av vold.

Et vitne som kom gående over gangbrua på det aktuelle tidspunktet tillegges stor vekt. Vitnet forklarte i tingretten at tiltaltes bil gjorde to byks frem mot parkeringsbetjenten, men at kjøretøyet begge gangene stanset en meter fra henne, og at hun ikke ble påkjørt.

– Hun hoppet foran

Bilisten nektet også for at han forsøkte å kjøre på parkeringsbetjenten, og forklarte at han forsøkte å komme forbi, for å plukke opp kjæresten som ventet i Storgata like bortenfor.

– Jeg forsøkte å kjøre rundt henne. Hun hoppet omtrent en halvmeter etter og havnet midt foran bilen, forklarte bilisten.

Men tingretten trodde heller ikke på denne forklaringen, og selv om bilisten ble frifunnet for voldspåstanden, er 34-åringen dømt til 45 dager betinget fengsel for å ha forsøkt å hindre offentlig tjenestemann i å utøve sin gjerning.

Retten mener nemlig at bilisten forsøkte å kjøre mot parkeringsbetjenten i den hensikt å vanskeliggjøre fotografering av feilparkeringen, som senere ville kunne gi grunnlag for ileggelse av gebyr.

Politiet kritiseres

Den betingede og milde dommen gis med flere begrunnelser, både at forseelsen ligger i nedre sjikt av den straffelovsparagraf mannen er siktet etter, og at saken er svært gammel.

Hendelsen fant sted i Storgaten i mars 2013, men fordi politiet ikke fikk innkalt mannen til avhør, fordi han ikke møtte til innkalte avhør, og fordi politiet derfor burde ha avsluttet etterforskningen og reist påtale likevel, kom ikke saken opp for retten før i november i år.

Tingretten påpeker også at det burde vært klart for politiet at mannen ikke ønsker å forklare seg, og at det derfor ble brukt unødvendig makt mot 34-åringen, siden han ble arrestert av bevæpnet politi 19. februar.

Han ble pågrepet mens han spiste middag med sin datter og sin stedatter, tatt med til Fredrikstad politistasjon, der det ble utført full stripp og gjennomført et kort avhør.

– Det forelå intet rettslig grunnlag for å pågripe tiltalte, og pågripelsen var en klar overreaksjon fra politiets side, uttaler Fredrikstad tingrett.

Artikkeltags