Frp og Rødt raste mot hemmeligstemplet kutt-utvalg

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Frps Erlend Wiborg og Rødts Eirik Tveiten tvang Ap ledelsen til en politisk salto. Etter et møte bak lukkede dører gikk Ap med på åpenhet i det såkalte omstillingsutvalget.

DEL

Men paradoksalt nok var det altså først etter et gruppemøte bak stengte dører i flertallskoalisjonen med Ap, SV, Rødt og Uavh. at åpne dører i omstillingsutvalget ble akseptert av styringsflertallet og Ap.
I møtet kom Rødts Eirk Tveiten under press. For i bystyret gikk han til det oppsiktsvekkende skrittet å støtte Frps Erlend Wiborg og hans krav om åpenhet i omstillingsutvalget, som jobber med nedskjæringstiltak i kommunen. Dette kunne oppfattes som et politisk ultimatum av Ap-ledelsen - og flertallet i bystyret står og faller med en stemme.

Ros fra uventet hold

Men ikke nok med det, Aps egen ringrev, Erik Roth Nilsen, gikk også på talerstolen og roste Wiborgs innlegg for åpenhet i utvalget og krav om at flertallet måtte følge offentlighetsloven, forvaltningsloven, kommuneloven og bystyrets egne bestemmelser.
I tillegg gikk også Høyres gruppeleder, Tage Pettersen , opp og støttet Wiborg. Samtidig som han mente at alt hemmeligholdet rundt omstillingsutvalget var en belastning.
Erlend Wiborg varslet også en lovlighetsklage hvis det ikke ble åpnet for innsyn i omstillingsutvalgets arbeid. – Vi skal ikke flytte diskusjonen om nedskjæringstiltak inn i de lukkede rom . Noen sier det skaper støy med debatt i offentlighet. Ja, men det er demokrati i praksis presiserte han, etter å ha entret talerstolen med diverse lovtekster og paragrafer.

Fikk støtte

– Jeg tror Frp har helt rett i lovanvendelsen i denne saken, istemte partiveteran Erik Roth Nilsen (Ap). Men man kan fort gå feil i den beste hensikt. Likvel bør vi tilstrebe meroffentlighet. Den åpne debatten er prisen ved det frie samfunn. Men den må vi ta, understreket han.
Det fikk ordføreren til å gi en rask ordre om et gruppemøte for flertalls alliansen. Etter ca 20 minutter bak stengte dører kom deltakerne ut igjen.
Da ordføreren på nytt åpnet møtet, fremmet han umiddelbart Frps forslag om åpenhet i utvalget. Det ble deretter enstemmig vedtatt uten noen videre diskusjon blant de folkevagte i bystyret.

Artikkeltags