Gå til sidens hovedinnhold

Fullastet trailer med klær og tannlegekontorer

Artikkelen er over 10 år gammel

Flere godhjertede mennesker har i formiddag pakket en trailer full med klær og julegaver i tillegg til utstyr til to tannlegekontorer som skal sendes til Ungarn og Romania.

Tre ganger årlig pakker Kjell Hansen og flere andre i adventistkirken en ungarsk trailer full med varer som sendes ned til hjemløse og foreldreløse barn. Selv kaller de seg Romania-hjelpen, som er en under-organisasjon av Hjelpesendingen i Norge.

Om noen dager kan medlemmer av adventistkirken i Ungarn dele ut 1200 julegaver til barn på barnehjem, i tillegg til sokker, klær og leker.

Hansen forteller at de får klærne gjennom folks gavmildhet.

- Jeg har aldri opplevd maken til sjenerøsitet blant nordmenn før, skryter han.

Det koster omlag 15 000 norske kroner å sende ned en trailer til Ungarn. Derfor er Romaniahjelpen avhengig av tilskudd i form av penger, i tillegg til klær.

- Vi arrangerer jevnlige loppemarkeder for å samle inn de 15 000 kronene. I tillegg ble vi enige om at de som leverer sekker til oss betaler 25 kroner per sekk, noe som har gått over all forventning. Folk betaler mer enn gjerne, og ofte mer enn nødvendig også. Det er takket være de at vi har mulighet til å sende traileren til Ungarn. Det er ikke nødvendig å samle inn klær om vi ikke har penger til å sende de nedover, fortsetter Hansen.

Sokker i julegave

De aller fleste julegavene som blir delt ut, inneholder hjemmestrikkede sokker og sjokolade. Sokkene er strikket av hjelpsomme eldre damer i Norge som mer enn gjerne setter av tid for å hjelpe de hjemløse barna.

- Hvordan opplyser dere om at dere trenger klær, møbler og lignende?

- Vi annonserer ikke på noen måte. Ordet går, kan du vel si. Folk får vite om det gjennom andre som har gitt bort klær, og slik sprer det seg.

Romaniahjelpen har holdt dette gående i omkring 10 år, og akter også å fortsette. Kjell Hansen husker veldig godt det året hvor de fikk en hel trailer full med Swix-produkter og sportstøy. Det resulterte i hele 37.000 par med Ulvang-sokker.

Kastet ut av Russland

I starten av prosjektet sendte de varer til Russland, frem til Putin bestemte at Russland ikke lenger hadde folk i nød, og at de derfor ikke trengte nødhjelp.

- Vi ble rett og slett hevet ut av Russland. Dermed prøvde vi oss i Hviterussland, men etter en stund der bestemte overhodene i landet at vi måtte dokumentere alt av innhold i alle sekker, og det hadde vi rett og slett ikke ressurser til. Dermed endte vi opp i Ungarn og Romania.

- Jeg vil gjerne informere om at vi skal arrangere et loppemarked i februar hvor inntektene går til å sende enda en trailer ned til Ungarn. Jeg oppfordrer folk til å komme, avslutter Hansen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.