I tillegg til mottak, sortering og videresalg av avlagt jordisk gods, har Gjenbruket Dyrop & Larsen AS på Solgård i Moss allerede gjennomført en rekke spennende designprosjekter for utesteder, reklamebyråer og festivaler.
Her får kreativiteten frislipp, målet er at kundene skal få litt mer enn de hadde forventet og resultatet blir gjerne litt røft. En god del av råvarene finner de i egen gård. De henter også fra dødsbo og lokale bedrifter, men av og til må de supplere utenfra. Uansett om de må kjøpe inn containere, stål eller verktøy, prøver de å holde seg til lokale leverandører.
Mer enn nok å gjøre
Takket være tett samarbeid med RenReklame, Rambukk, Trøbbelskyter, Fretex, Kulturhuset, Mono, Six18, Dyhre Gartneri og Hemsedal Cafe med flere, har det i løpet av kort tid blitt mer enn nok å gjøre. De har også gode lokale samarbeidspartnere, heriblant Høegh Eiendom, Visit Moss og Festivalen Sin. Samarbeidet med Høegh Eiendom har vært helt avgjørende for at de har kunnet videreutvikle driften og gjennomføre de store byggeprosjektene sine.
Hittegods
Et av de større prosjektene i sommer var etableringen av et tun med infobod, hittegods og ladestasjon til Øya Festivalen i Oslo. Bodene er containere kledd med dører.
Også den to og en halv meter høye ØYA- logoen i speilblankt stål som ble årets selfiebakgrunn er laget i Moss.
Lady Gaga
I forbindelse med lanseringen av Lady Gagas «Artpop» i fjor, fikk de via Ren Reklame bestilling på en stol laget av kretskort for Universal Music Norge, etter idé fra BRC-designs originalstol som ble bygget til USA-lanseringen.
Hjelmen som troner utenfor inngangen til Gjenbruket ble laget til premieren på TV Norges realityserie Den siste viking. På Sukkerbiten i Bjørvika har de innredet et grillkjøkken i en av containerne. Barcontainere og et burgerkjøkken er satt opp på Youngstorget, og Fretex på Jeløy og i Asker har fått nye prøverom og bekledning av salgsdiskene fra Gjenbruket.
Den grønnmalte kledningen fra en gammel flermannsbolig i Rygge går igjen i flere av prosjektene.
Ekstremsportutstyr
– Og så er Stena en god samarbeidspartner. De henter jernskrot og el-avfall og har gitt oss tilgang til brukt treverk, sier Nils T. Håmo og Renzo Miracco som begge har en variert bakgrunn, og tidligere har jobbet med alt fra import av ekstremsportutstyr til markedsføring for British Airways, scenografi, rekvisitter for reklame- og filmbransjen, innkjøp- og forsyningsstrategi, logistikk, fagansvar for it- gruppevaresystemer i regjeringskvartalet, og prosjektledelse av innredningsoppdrag.
Kongeriket i Industrivegen
Interessen for design har alltid vært der, og begge har funnet seg til rette i det lille «kongeriket» i Industriveien. De ser et stort potensiale bak haugene av ting, og har allerede begynt å tenke på hvordan de kan rydde plass til inspirasjonsutstilling, etablere takhager og i beste fall produsere energi fra sol og vind.
Vi håper at vi kan få være med og gjøre en forskjell
Minst like viktig som å ta vare på ting, er det å gi mennesker en ny sjanse. Flere av dem som jobber på Gjenbruket er på arbeidstrening via NAV. Der får de nye utfordringer og sjansen til å utvikle evner de kanskje ikke engang visste at de hadde.
– Det er viktig å bidra positivt i samfunnet, og vi håper at vi kan få være med og gjøre en forskjell, sier Nils T.
– Det er mange som sitter hjemme og som kanskje ikke passer inn i vanlige jobber, men som både er kreative og teknisk dyktige, sier Renzo, som synes det er givende å se hvordan folk begynner å blomstre etter å ha begynt å jobbe i bedriften.
I tillegg har de et bredt kontaktnett av dyktige fagfolk som elektrikere, blikkenslagere og tømrere som leies inn ved behov. Også majoriteten av disse holder til i nærmiljøet.
Det hender at de vi sender ut containere til borettslag som rehabiliteres.
– Ordningen er noe Gisle innarbeidet i samarbeid med entreprenører, og noe vi er svært takknemlige for, sier Renzo.
Paller
Ønsker publikum ideer til ting de kan lage selv, er det mye inspirasjon å hente inne på facebooksiden og Pinterest. Utemøbler av paller, og kjøkkenhager av pallekarmer er noe av det som har tatt av.
Det er tydelig at Gjenbruket er en arbeidsplass preget av stor takhøyde og godt arbeidsmiljø. Jeff Watt har vært der i seks uker og ser ikke bort fra at han kan har lyst til å bli værende i Moss en god stund lenger enn planlagt. Han kommer opprinnelig fra Canada, har bodd over store deler av verden. Han er mye på verkstedet i byen, hvor han blant annet lager blomster av metall.
– Jeg trives kjempegodt, smiler han.
Orden på sakene
Bak kassa er det Tor Erik Jensen som holder orden på sakene. Han har egentlig bakgrunn fra byggfag, men begynte å jobbe på Gjenbruket for fem måneder siden og føler at han har lært mye.
Jeg har aldri hatt en bedre arbeidsplass
– Jeg jobber blant annet med kundebehandling, tar imot betaling og gjør opp kassa. Det er moro å lære nye ting som jeg kan ta med videre, sier Tor Erik.
– Jeg har aldri hatt en bedre arbeidsplass, og det er ingen dager som er like, sier han.
Gratis
Ettersom publikum kan levere ting gratis, og bedriften har mulighet til å tjene noen kroner på videresalg, er det en vinn-vinn-situasjon. Men enkelte tar seg til rette. Noen dumper gjenstander utenfor som er vanskelig å kvitte seg med, som gamle bildekk på felger, mens andre forsyner seg av varebeholdningen uten å gjøre opp for seg.
– I løpet av sommeren har dumpingtrenden dessverre vokst oss over hodet, og vi fikk naturlig nok reaksjoner fra naboene. Vi har nå et lite pusterom etter en aktiv prosjektsommer og jobber med å få ryddet opp ordentlig. Men tellekanter blir det nok ikke, sier Nils T.
I løpet av sommeren har dumpingtrenden dessverre vokst oss over hodet
Av og til får Gjenbruket spørsmål om å bidra til prosjekter andre steder i verden, og de har blant annet sendt dører, vinduer og sykler til Chile i forbindelse med gjenoppbygging av en landsby.
Gutta mener at gjenbruk er kommet for å bli, og viser til følgende Ghandi-sitat: «You have to be the changes you want to see!»
Les mer på gjenbruket.no, hvor det også er linker til sidene deres på Instagram, Facebook og Pinterest.