Gå til sidens hovedinnhold

Gjennombrudd i Håkon-forsvinningen

Artikkelen er over 7 år gammel

Torsdag fant klarsynte Michael Winger og hans team øksen og deler av klærne til savnede Håkon Andersen, i skogen i Aremark. Dette kan bety et gjennombrudd i forsvinningssaken.

– Øksen skal sendes til DNA-testing for at vi skal være sikre, men noen i reisefølget hans har bekreftet at dette er Håkons øks, sier Richard Andersen til Moss Avis.

Politiet opplyser at de på bakgrunn av funnene som nå er gjort, har iverksatt søk etter den savnede.

- Politiet har på nytt iverksatt søk etter en mannsperson som var meldt savnet fra Budalsvika i Aremark i desember 2012. Bakgrunnen for søket er at det er funnet en øks og rester av en genser i området. Politiet søker foreløpig med egne hundeekvipasjer, skriver operasjonsleder Villy Meier i en pressemelding.

Men klokken 16 avsluttet politiet søket etter Rygge-mannen, uten resultat. De opplyser også at de ikke kommer til å søke videre etter 38-åringen.

Det er over fire måneder siden Rygge-mannen Håkon Andersen mystisk forsvant fra en hytte i Budalsvika i Aremark da han var på hyttetur med tre andre personer. Det siste livstegnet fra 38-åringen er mobilsignaler i området på ettermiddagen tirsdag 11. desember.

Senere samme dag tror man at Andersen har prøvd å komme seg tilbake til bilen sin, som sto 4,5 kilometer unna, på svensk side. Denne kvelden var det ned i 20 minusgrader og det snødde godt. Teorien til både politiet og familien er at Andersen ikke har klart å finne frem og frosset i hjel i skogen.

Foreldrene: - Vi får ikke fred før vi finner Håkon

Fant øks og genser

Men til tross for utallige søk etter Rygge-mannen har resultatene uteblitt.

Først torsdag denne uken har man gjort et gjennombrudd i saken, hvor klarsynte Michael Winger nok engang var med ut i Aremark-skogen.

– Sist Michael var med oss fikk han en føling på hvor Håkon kunne være og det er der de var i går og gjorde dette funnet, forteller Richard Andersen.

– De klarte å finne det vi mener er øksen til Håkon, en 23 centimeter lang sort og orange Fiskars-øks, forklarer han videre.

I samme område fant Winger og teamet hans, bestående av en lege, en forsker og en fotograf, også en genser. Om denne tilhører Håkon Andersen vites ikke.
– Denne er vi ikke sikre på om er Håkon sin, men siden den er funnet i nærheten av hverandre, tror vi jo det, sier han.

Øksen og genseren ble funnet med 50 meters mellomrom, i nærheten av hytta i Budalsvika ved et vann. Ifølge Richard Andersen var genserens ene erm hugget av.
– Det ser ut til at det er øksen som er brukt på genseren. Legen i Michaels team forklarte oss hva et menneske som holder på å fryse ihjel opplever og han trodde at Håkon kunne ha hugget den av for å bruke den som lue eller noe annet, sier broren hans.
– Det var ikke blod på den, legger han til.

Når Moss Avis snakker med Richard Andersen fredag formiddag er han på vei ned til politiet i Moss, for å briefe dem.

– De ønsket å høre mer om hvor og hva vi har funnet. Det kan bli aktuelt å sende hunder ut dit allerede i dag, sier Richard Andersen.

Hadde med øks og kniv

Ifølge Richard Andersen skal denne øksen, og en kniv, være det eneste reisefølget hadde meg seg da de tok turen fra Råbocken i Sverige og inn til hytta i Aremark.

– Reisefølget bekreftet i går kveld at dette er Håkon sin øks, da en av de hadde brukt den for å hugge ut et hull i isen fordi de var tørste, sier han.

Lettelse

Etter utalllige søk i månedene etter at Håkon Andersen forsvant, er dette det første funnet som viser seg å være et spor av den savnede Rygge-mannen.

– Det er enorm lettelse å endelig ha funnet noe, som sannsynligvis er Håkon sitt. Vi hadde planlagt et nytt søk i morgen i privat regi med noen bekjente som trener opp politiets sporhunder, slik at dette funnet kunne ikke kommet med beleilig. Nå kan det jo hende at politiet drar ut allerede i dag, men at det skjer noe rundt denne saken, slik at vi kanskje kan få svar, er veldig godt, sier han.

Moss Avis følger saken, og oppdaterer med siste nytt gjennom dagen og helgen.

Broren til Moss Avis i vinter: Jeg tror ikke at han lever

Video fra en av de mange leteaskjonene i skogen der Håkon Andersen forsvant: