Tross regnvær og vintermørke møtte 21 «tjukkaser» tidligere i høst til den daglige gåturen. Og det er «tjukkasene» som motiverer mannen bak «Tjukkasgjengen» til å jobbe så mye frivillig for trimbevegelsen.
– Det å se folk glitre på gåturene er det som driver meg videre, forteller Jan Ellefsen.
Men det kanskje få av turgåerene tenker på er jobben som ligger bak. Ellefsen bruker nemlig fem timer daglig på organiseringen av «Tjukkasgjengen». Tiden går med til å opprette Facebook-grupper til nye avdelinger og lage ruter for dem, skaffe sponsorer og hjelpe avdelinger som sliter med å rekruttere turgåere. I tillegg får alle nye medlemmer en personlig velkomstmelding.
– Heldigvis er jeg min egen sjef, ler Ellefsen.
Nominert til priser
«Tjukkasgjengen» ble opprettet 2. januar i år da Ellefsen hadde dårlig samvittighet etter juleferien. Etter en mislykket joggetur, fant han ut at det var mye enklere, og ikke minst mindre slitsomt, å gå. Han opprettet en Facebook-gruppe og i løpet av ti dager var det blitt en stor gjeng.
Nå har bevegelsen spredd seg til ni land og har over 240.000 medlemmer. «Tjukkasgjengen» var Moss kommunes bidrag til Frivillighetsprisen, og de var i tillegg nominert til Østfoldprisen uten at de nådde helt opp. Turgåerne med Ellefsen i spissen er også nominert til den prestisjetunge prisen «Årets ildsjel» på NRKs Idrettsgalla i januar.
– Det betyr veldig mye å bli nominert til disse prisene. Det betyr jo at vi gjør noe bra for andre, sier Jan.
- Gir sosial kapital
«Tjukkasgjengen» er nå blitt så utbredt at Helen Mollat skal skirve masteroppgave om dem. I den skal hun finne ut hvem det er som er med i «Tjukkasgjengen» og hva som motiverer de til å delta på turene.
– Jeg tror motivasjonen til tjukkasene er at det nettopp er basert på frivillighet, forteller hun og fortsetter: – I tillegg gir det sosial kapital. Turene gir bedre folkehelse samtidig som tugåerene bygger nettverk og får venner, forteller hun.
Primus motor, «Tjukkasgjengen»