Årsaken er at gavepensjonene blir stilt i samme bås som øvrige kreditorkrav i de pågående gjeldsforhandlingene på Peterson Linerboard i Moss.
 
I går gikk det ut brev til bedriftens i alt 800 kreditorer i inn og utland. I brevet ber Peterson Linerboard om at kreditorene godtar et tilbud på 25 prosent av sitt tilgodehavende. Mer penger finnes ikke i bedriftens slunkne kasser.

Sjokk

– At gavepensjonen skulle bli trukket inn i dette, kom som et sjokk på oss. Selv om man beholder sin AFP-pensjon, oppleves dette som blodig urettferdig. Gavepensjon var jo tilbudt eldre ansatte for at de, sammen med en AFP-avtale, skulle la seg overbevise om at man kom greit ut ved en frivillig avgang, sier nestleder i Moss cell og papirarbeiderforening, Bjørn Arild Hansen.

10.000

Summen den enkelte mister vil variere sterkt fra person til person.
– Det kan dreie seg om alt fra 500 kroner til 10.000 kroner i måneden. Kanskje ligger snittet på 5000 kroner i måneden, sier personalsjef Ingrid Navarsete Johansen på Peterson Linerboard.

Det er gjeldsnemnda på bedriften som er ansvarlig for det som nå skjer. De første seks månedene etter at tvangsakkorden ble åpnet i Moss tingrett, ble pensjonene utbetalt som vanlig.

Nå er utbetalingene stoppet, og sliterne vil gjennom forslaget til en akkordløsning, få et tilbud om en dividende på 25 prosent av det totale gavepensjonsbeløpet de var blitt forespeilet.

Beklager

– Dette er en forferdelig situasjon. Vi trodde ikke det kunne stemme. Verken vi eller LO har sett lignende tilfeller i Norge, sier Bjørn Arild Hansen.
Overfor Moss Avis beklager også fabrikksjef Leif Johansen den situasjonen som er oppstått.
 
 

Følger reglene

Leder i gjeldsnemnda advokat Tom Hugo Ottesen sier at regelverket på dette området er firkantet, og også han beklager at det rammer enkeltpersoner.

– Men i likhet med de øvrige kreditorene kommer disse pensjonistene bedre ut enn om det skulle bli en konkurs. Da får man jo ingenting, sier Tom Hugo Ottesen.