Dette er hovedtrekkene i den meningsmålingen som Sentio Research Norge AS har gjennomført på oppdrag fra Moss Avis.

Vi ønsket å ta temperaturen på Østfold 15 måneder før stortingsvalget i september 2013. Og det er helt klart at Høyre-bølgen ruller inn også over vårt fylke.

Nesten åtte

Ifølge målingen, der Sentio har intervjuet 600 østfoldinger om hva de ville stemme hvis det var valg i dag, går Høyre fram med hele 7,9 prosentpoeng – fra 14,8 til 22,7 prosents oppslutning. Skulle dette bli valgresultatet, vil H få to plasser på Stortinget mot én i dag.

– Valg er valg, og meningsmåling er nettopp det. Dette er en hyggelig oppmuntring på veien mot det avgjørende slaget i september neste år, men jeg kunne nok ha tenkt meg enda noen prosentpoeng. For vi har som mål ikke bare å ta mandat nummer to, men også å lukte på det tredje, sier Ingjerd Schou, som sitter på Stortinget i dag, og som er partiets toppkandidat fra mot 2013.

– Frykter du at Høyre er for tidlig i form?
– Det er alltid en fare for det. På den annen side ser framgangen vår ut til å være rimelig stabil, sier Schou på telefonen fra Strasbourg.

Ned, men opp

Arbeiderpartiet gjør det tradisjonelt sterkt i Østfold og har i dag fire av de ni plassene på Stortinget. Partiet går 2,9 prosentpoeng tilbake på vår måling i forhold til valget i 2009.

Det til tross beholder Ap sine fire mandater i tillegg til å vinne ett nytt. Sentio melder nemlig at Ap ifølge nasjonal måling legger beslag på Østfolds utjevningsmandat.

Mister ett

Verre går det med Frp, som ifølge Sentio risikerer å ta ett skritt tilbake. Frp går nemlig tilbake like mye som Ap – til en oppslutning på 23,2 prosent. Det er nok til at Ulf Leirsteins parti mister én av dagens tre plasser på Løvebakken.

Heller ikke for KrF er Sentio-målingen spesielt hyggelig. Slår den til, vil Line Henriette Hjemdal miste plassen på Stortinget etter to perioder.

Verken Sp, SV eller Venstre ser ut til å nå opp i kampen om mandatene fra Østfold. Særlig for Venstre, som har holdt høy profil i det siste, må det være skuffende med en oppslutning på kun 2,6 prosent.