Halden fengsel er årets bygg i Østfold

Rømningskongen er plassert bak murene til Halden fengsel.

Rømningskongen er plassert bak murene til Halden fengsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Halden fengsel er kåret til årets bygg i Østfold, og vinner av Arnstein Arneberg-prisen. Blant finalistene var også Kirkeparken videregående skole i Moss.

DEL

Arnstein Arneberg-prisen deles ut årlig av Østfold arkitektforening (ØAF). Den er oppkalt etter en av de mest profilerte arkitektene med tilknytning til Østfold. Arneberg (6.7.1882 - 9.6.1961) har blant annet tegnet Oslo Rådhus.

Årets tre finalister var Halden fengsel, tegnet av HLM arkitektur AS i samarbeid med Erik Møller Arkitekter AS, Kirkeparken videregående skole, tegnet av Link Signatur AS, og Høyskolen i Østfold på Kråkerøy i Fredrikstad, tegnet av Griff arkitektur AS.

Vanskelig balanse

Juryen, som besto av Ingerid Helsing Almaas (redaktør i Arkitektur N), Ola Roald (fjorårets prisvinner) og Amund Gulden (partner i Futhark-arkitekter), har vært på befaring ved samtlige av de tre finaleprosjektene og falt altså for det nye fengselet, melder Norske Arkitekters Landsforbund (NAL).

Se bilder fra Halden fengsel hos f-b.no

- Arkitekten viser ved sin utforming en veloverveid bruk av virkemidler i den vanskelige balansen mellom trivsel og straff, mellom fortvilelse og optimisme. Det er et bra sted å være når man må og det er godt å reise derfra når man kan, skriver juryen i sin begrunnelse, ifølge NAL.

Årets pris er den tredje i rekken. Tidligere vinnere er Cicignon skole, tegnet av Ola Roald Arkitekter AS, Tønsberg (2009) og Fredrikstad stadion, tegnet av Griff arkitektur, Fredrikstad (2008).

Artikkeltags