Han driver politiet til vanvidd

Konstant på flukt: 23-åringen fra Råde lot seg intervjue av Fredriksstad Blad i februar 2009 mens han var på rømmen fra politiet. Nå sitter han i varetekt bak åtte meter massiv murvegg i Halden fengsel, står tiltalt i Moss tingrett og venter på nok en dom. Tiltalen denne gang er på åtte sider og inneholder 16 punkter med til sammen 40 poster. Foto: Trond Thorvaldsen.

Konstant på flukt: 23-åringen fra Råde lot seg intervjue av Fredriksstad Blad i februar 2009 mens han var på rømmen fra politiet. Nå sitter han i varetekt bak åtte meter massiv murvegg i Halden fengsel, står tiltalt i Moss tingrett og venter på nok en dom. Tiltalen denne gang er på åtte sider og inneholder 16 punkter med til sammen 40 poster. Foto: Trond Thorvaldsen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Han er lenket til rullestolen, iført håndjern og har fått begge bena amputert etter en skjebnesvanger rømning fra politiet. Likevel truer han med å rømme igjen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Mandag 4. juni 2012 i Moss tingrett: Flankert av til sammen sju polititjenestemenn, iført håndjern og med begge bena amputert nedenfor knærne, fremstår ikke den notorisk kriminelle 23-åringen fra Råde spesielt handlekraftig der han sitter sammensunket i rullestolen. Men inntrykket varer bare frem til det øyeblikket hvor han åpner munnen:

– Som dere allerede har observert ved en rekke anledninger tidligere, er det ikke noe problem for meg å rømme dersom jeg virkelig vil, nærmest freser han i retning av de staute karene i uniform som er satt til å vokte ham.

De har nettopp brukt store mannskapsressurser på å hente ham i Halden fengsel og eskortere ham til rettssaken som skal vare i hele 14 dager. Ifølge innsatsleder Thor-Arild Hansen var fangetransporten noe av en logistisk prøvelse og ikke helt uten verbale ufinheter.

Les også: Slik gikk det galt for rømlingen

Nå står de og betrakter en meget sint 23-åring som nylig har fått vite at deler av kameratgjengen utenfor ikke slipper inn på tilhørerbenken i rettssalen. Med loven i hånd kan domstolen nemlig nekte adgang for personer som er fengselsdømt for lovbrudd i løpet av de siste fem år.

– Hvorfor gjør dere dette? Kan dere svare meg på det? Er jeg Anders Behring Breivik? Jeg har faktisk ikke drept noen! Likevel holder dere det gående på denne måten, sier han høylytt og serverer en lang tirade som levner liten tvil: ordens-makten har han svært lite til overs for.

– Vi følger bare prosedyrene. Skal det besluttes noe annet, må retten ta stilling til det, sier innsatsleder Hansen med det mest formelle toneleiet han klarer å oppdrive.

Men det skjer noe på et tidspunkt i konfrontasjonen:

Den erfarne politimannen har få minutter tidligere vært særdeles skarp og bestemt, og regelrett satt en pressefotograf på gangen selv om denne hadde lovlig adgang til å ta bilder før retten ble satt. Men nå er det tydelig at han lar seg påvirke av møtet med blikket til den aggressive og autoritetskritiske 23-åringen.

Notorisk

23-åringen ble pågrepet og satt i varetekt siktet for overtredelse av våpenloven i forbindelse med en skyteepisode i Oslo i februar. Da hadde han vært på rømmen en stund – og dermed pådratt seg enda et punkt på en allerede formidabel kriminell historikk. Fra han var 15 år gammel har han fintet ut politiet på de mest spektakulære vis:

Han har hoppet ut fra politistasjoner under avhør, ålt seg ut av det smaleste vinduet i Moss tingrett og forsvunnet fra sitt eget fengslingsmøte med «hele» Moss politistasjon i hælene, og stukket av i over 200 km/t med bil – alt for å unnslippe lovens lange arm.

Han har begått en nærmest endeløs rekke av innbrudd og bilbrukstyverier, og truet vitner og vært voldelig – inkludert å slå en politibetjent i hodet med en planke under et fluktforsøk i Arendal. Selv da han måtte amputere begge bena etter en dramatisk gjemsellek med politiet i februar 2011, har han vist en utrolig evne til å unndra seg straffeforfølgelse og holde seg i skjul.

Gjentatte ganger har han blitt pågrepet, «nesten pågrepet», varetektsfengslet, dømt og forsøkt ledet på rett kjøl av både domstoler, fengselsvesen og barnevern.

Så langt har samtlige gode intensjoner feilet.

Krigsherjet hjemland

Han ankommer Norge som 12-åring sammen med familien i 2001. De blir plassert på et asylmottak i Lesja kommune – en avkrok øverst i Gudbrandsdalen med drøyt 2.000 innbyggere. Her blir familien værende i åtte måneder, før de får opphold på humanitært grunnlag og bor en stund på Lillehammer før de flytter til en annen bygd; Råde i Østfold.

Helt siden barndommen i et krigsherjet hjemland har unggutten vist stort talent for en kjent japansk selvforsvarsgren. Denne idretten fortsetter han med etter at familien kommer til Norge, og tre kvelder i uken tar han bussen fra Råde til Oslo for å trene. Utøvelsen krever både koordinasjon, balanse, smidighet og bevegelighet. Siden den gang har 23-åringen i stedet balansert, koordinert og beveget seg på helt andre arenaer – uansett hvor mye det lokale lensmannskontoret har forsøkt å bistå i integreringen.

Les også: Derfor gikk det galt for "rømlingen"

Artikkeltags