Hanne (15) gikk til topps i Norsk Juniorvannpris

 Hanne Minken Farestveit (i midten) er elev ved Grevlingen Ungdomsskole i Son. Hun vant prisen sammen med Anna Grønning (t.v.) og Johannes Nyland Tandberg. Begge er elever ved Kvernhuset Ungdomsskole i Fredrikstad.

Hanne Minken Farestveit (i midten) er elev ved Grevlingen Ungdomsskole i Son. Hun vant prisen sammen med Anna Grønning (t.v.) og Johannes Nyland Tandberg. Begge er elever ved Kvernhuset Ungdomsskole i Fredrikstad. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Ungdomsskoleelevene Hanne Minken Farestveit (15) fra Son var med i gruppen som gikk av med seieren i konkurransen Norsk Juniorvannpris.

DEL

Hanne Minken Farestveit, Anna Grønning og Johannes Nyland Tandberg går i 10. klasse på Grevlingen skole i Son og Kvernhuset ungdomsskole i Fredrikstad, og jobbet sammen om prosjektet som gikk av med seieren i årets konkurranse.

Alder var ingen hindring for 10. klassingene, som kjempet om seieren mot adskillig eldre elever fra andre klasse på videregående.

- Det var ordentlig artig å vinne, og litt kult å vinne over de som var eldre enn oss, ler Hanne fra Son.

Det var tilfeldigheter som gjorde at de ble med i konkurransen. Hannes venninne Anna var den som først så invitasjonen til konkurransen. Hanne lot seg overtale, og deretter fikk de med Johannes med i gruppen.

Veisalting og vannet vårt

De valgte konsekvenser av veisalting som tema for sin oppgave, og med  prosjektet "Konsekvenser av veisalting for vassdrag – med fokus på drikkevannskilden Gjersjøen", gikk de av med seieren i finalen, som gikk av stabelen på Ciens forskningspark i Oslo i dag.

- Hvorfor valgte dere akkurat dette temaet?
- Vi diskuterte litt om hva vi kunne skrive om, og hadde sett at det var skrevet mye om at veisalting kan ha negativ påvirkning på vann, forteller Hanne.

Interesse for rapporten

Ungdommene har fått henvendelser fra flere som har vist interesse for hvilke resultater de har komme fram til i rapporten. I dag har ungdommene hatt stand på Forskningsparken i Oslo, og de har hatt anledning til å snakke med forskere.

- Men er det denne utdanningen som lokker nå?
- Jeg har ingen konkrete planer akkurat nå, men jeg regner med at det først blir realfag. Anne og Johanne har snakket om at de gjerne vil søke seg til sciencefaget, sier den ferske prisvinneren.

Skolen får 10.000 kroner

Ungdommene var blant tre finalister som kjempet om premien på 20.000 kroner, der halvparten av pengesummen går til prosjektdeltagerne, og den andre halvparten går til deltagernes skole for å oppmuntre til videre satsing på vannmiljøprosjekter.

Reiser til Stockholm

Som vinnere av Norsk Juniorvannpris får de også delta i Stockholm Junior Water Prize, en internasjonal konkurranse som avholdes i Stockholm første uke i september. Da reiser de alle tre til Stockholm, sammen med en lærer.

Men i kveld skal seieren feires, og gjengen har allerede bestilt seg bord på restaurant i Oslo, der seieren skal feires med en bedre middag sammen med endel foreldre og veiledere.

Artikkeltags