Se video ved å trykke på hvit pil i hovedbildet

– Nå har vi startet Tjukkasgjengens aller første gruppe med psykisk utviklingshemmede. Gjengen skal gå fra Bajazzo hver torsdag klokken 18, forteller Charlotte Hjelkrem, enhetsleder i Rygge kommune.Og reaksjonene fra de 20 som møtte frem for første gang i går var positive:

- Jeg er så kjapp i beina jeg, vet du. Jeg er raskere enn de andre. Nå skal jeg gå mange ganger, var kommentaren fra Tore da han ble spurt om hvorfor han nå blir med i Tjukkasgjengen.


Suksessen med Tjukkasgjengen har også ført til interesse i akademiske kretser. Helen Mollatt har nemlig forsket på fenomenet med trimbevegslen som har oppstått i Moss. Nylig leverte hun inn en masteroppgave om dette ved Høgskolen i Vestfold. Hun har vært student der, i tillegg til jobben som Home-Start-koordinator i Moss.

– Tjukkasgjengen er et veldig vellykket lavterskeltilbud som får stadig flere til å gå. Jeg har prøvd å finne ut hva som motiverer folk til å bli med i Tjukkasgjengen.

Konklusjonen ble at ønsket om bedre helse, fysisk aktivitet og sosialt fellesskap er det som trekker. Sentralt står også bruken av sosiale medier og humor, sier Helen Mollatt.

Feltarbeid

Som en del av feltarbeidet har hun vært med og gått turer sammen med «Washlandgruppa» til Tjukkasgjengen, 14 dager før jul, og 14 dager etter jul. Under turene snakket hun med tjukkaser om hvorfor de var med på dette.

Av personvernhensyn har hun valgt å anonymisere svarene som er gjengitt i rapporten. Her kommer noen av dem:

«Jeg har et langsiktig mål om å gå ned mye, men først er målet å gå to ganger i uka.»

«Litt av cluet er at du ikke trenger å ha så fancy tøy. Her er det bare å ta på seg det man har og et par gode sko».

«Det er jo så enkelt at det er genialt: Bare å møte opp kl. 19, tur er det uansett. Noen kommer i olabukse og sko, andre i treningstøy».

«Det er jo hyggelig å treffe folk litt utenom her også. På kroa blir det alltid god stemning og karaoke».

«Jeg visste ikke at det var «mikrorunde» på fredager, men det passer meg midt i blinken, for å si det sånn!»

Jan Ellefsen, leder og grunnlegger av Tjukkasgjengen, synes det er helt fantastisk at det nå også er laget en forskningsrapport om dem.

– Rapporten er nå delt ut til alle våre 320 avdelinger i inn- og utland. Dermed kan alle våre 30.000 medlemmer få lese rapporten i sin helhet, sier Ellefsen.

God matlyst og høy vekt

Bakgrunnen for at det i går ble etablert en egen gruppe innenfor Tjukkasgjengen med psykisk utviklingshemmede er at mange av dem sliter med god matlyst og høy vekt
Derfor ble det bestemt å gjøre et lite grep i Rygge kommune med mennesker som ikke var spesielt lystne på å trene. Men Tjukkasgjengen syntes de var kult.

– Og mest stas av alt var muligheten til å få den velkjente, gule Tjukkasgjeng-vesten, sier Hjelkrem.

Ellefsen synes det er kjempeflott at det nå også er dratt i gang en gruppe for psykisk utviklingshemmede:

– Noe av tanken vår er jo nettopp at Tjukkasgjengen skal være for alle, og da mener vi absolutt alle.